Elfogyott a fék a Xiaomi villanyautóról, úgy beleállt a falba, mint a szög

2024.04.21. 05:57

Hatalmas sikernek tűnik a Xiaomi első villanyautója, az SU7: már az első nap 90 ezret rendeltek belőle, a várólista így gyorsan fél évesre hízott. Bár a modellből SU7 MAX néven összkerékhajtású, 664 lóerős változat is létezik, egy új videó alapján nem érdemes feszegetni az autó határait.

A DriveGreenLiveGreen nevű X-fiók tette közzé a felvételt, amin egy SU7 MAX-ot éppen meghajtanak a versenypályán. Az elején minden rendben van: az autó szépen veszi a kanyarokat, közben pedig viszonylag stabilnak tűnik. A célegyenes-ráfordítót 60 km/h körüli sebességgel veszi a sofőr, majd az első kanyar előtt 174 km/h-ról kezd fékezni. Azonban hiába telnek a másodpercek és fogynak a méterek, az autó alig lassul. Végül átszánkázik a kavicságyon, és 55 km/h-val a falnak csapódik. Az ütközés erejétől a légzsákok is kinyílnak.

Bár a Xiaomi SU7 MAX négydugattyús Brembo fékeket kapott, a beszámolók szerint a fékbetétek csak közúti furikázásra alkalmasak – versenypályás tempó esetén a villanyautós súly miatt pillanatok alatt túlmelegednek, a fékhatás pedig drasztikusan csökken.