Kicsi vs nagy: összeütköztettek két új Volvót

2024.04.28. 06:12

Röviden:

  • Egy EX30 és egy EX90 karambolozik
  • Az EX30-ba oldalról csapódik a nagyobb EX90
  • A méretkülönbség ellenére az EX30 jól bírta az ütközés
  • Kisebb Volvóban is biztonságban vannak az utasok

A Volvók évtizedek óta arról híresek, hogy szinte elpusztíthatatlanok és elképesztően biztonságosak. Most a Volvo bemutatja azt is, hogy mi történik olyankor, amikor két teljesen eltérő kategóriájú modelljük karambolozik.

A teszt egyik résztvevője az új EX30, ami a márka legkisebb hobbiterepjárója, a másik pedig az EX90, ami a jelenlegi legnagyobb. Az EX30-ból nézve mindez félelmetesnek tűnhet, de a Volvo pont azt szeretné bizonyítani ezzel a teszttel, hogy a kisebb autó akkor is remekül állja a sarat, ha egy nagyobbal találkozik.

Az elektromos EX30-as oldalát célozták meg a jóval nagyobb és nehezebb, szintén elektromos EX90-assal, ami 50 km/h-s sebességgel csapódott bele a 20 km/h-val haladó másik autóba. A kisebb EX30 remekül bírta a karambolt, jól látszik, hogy a nagy sebesség ellenére az ütközés oldalán ülők is biztonságban voltak.

Az ütközés egyébként hatalmas erejét mutatja, hogy az 1,8 tonnás EX30-at milyen messzire löki a pont egy tonnával nehezebb, 2,8 tonnás EX90. Bár az EX90-ben ülők szerencsésebb helyzetben voltak, egy ilyen baleset biztosan megviselte volna őket is. Természetesen az EX90 is jól vizsgázott, az utasokat hatékonyan megvédte.

A teszt tanulsága az, hogy egy modern autó többnyire akkor is biztonságos, ha egy nagyobbal találkozik, ami ráadásul gyorsabban is halad nála. Éppen ezért nem kell minden esetben attól tartani, hogy egy kisebb méretű autóban ki vagyunk szolgáltatva a gigantikus SUV-knek.

Forrás: Automotive News / Volvo / Thom löv