Megrongálták a Mercedes G-osztályt hurcoló turulmadár szobrot

2024.04.29. 13:16

Nemrég meghirdették Budapesten, Ferencvárosban a Public Art pályázatot, melyet idén is egy egészen egyedi alkotás nyert meg. Egy szoborról van szó, mely egy turul madarat ábrázol, ahogy az éppen egy Mercedes G-osztállyal a karmai között repül. A pályázatot követően a Horvát Csaba által készített szobrot kiállították, de vasárnapról hétfőre virradóra megrongálták azt.

  • Mercedes G-osztállyal szálló turul madár szobor nyerte a Public Art pályázatot Ferencvárosban
  • A szobrot néhány nappal a kihelyezése után megrongálták
  • A rongálás mögött nem egyetértés lehet a szobor mondanivalója kapcsán

Erről nemrég Facebbok-oldalán számolt be Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere. Képeket is csatolt posztjához, melyben leírta, hogy térfigyelő kamera vette fel éjszaka a rongálást. A felvételeket átadták az illetékes hatóságnak, akik nyomozást indítottak az ügyben. Elméletileg egy hatfős társaság rongálta meg és döntötte le a kifejező műalkotást, őket keresi most a rendőrség.

A rongálás történhetett amiatt, amit a szobor képviselt. A Mercedes G-osztály mint luxusterepjáró gyakran maffiózók és oligarchák kedvenc típusa, valószínűleg a szobor is erre reflektált. A turul madár felhasználásával pedig a dolog magyar kapcsolatát fejezhette ki a művész, ez nem tetszhetett a rongálóknak.

Forrás: 444