Amerikában is minden új autóban kötelező lesz az automatikus vészfékező rendszer

2024.05.02. 07:08

  • Az USA-ban eddig nem volt kötelező automatikus vészfékező rendszerrel felszerelni az új autókat, de az NHTSA új szabálycsomagja után ez megváltozik.
  • Az új szabályok a vészfékező berendezésekkel szemben támasztott elvárásokat is rögzítik.
  • Az előírások 2029-től lépnek életbe.

Az Európai Unió területén 2024 májusa óta minden új autóban lennie kell automatikus vészfékező rendszernek. Ez a berendezés szenzorok és kamerák segítségével képes előre felismerni és időben vészfékezni, ha az autó lassítás nélkül egy álló, vagy lassan haladó jármű felé tart, így megelőzve a baleseteket.

DSC06401

Bár a rendszer Amerikában eddig nem volt kötelező, az ottani új autók többsége is rendelkezett valamilyen vészfékező berendezéssel. Csakhogy az USA közlekedésbiztonsági hatósága, az NHTSA szerint ez nem elég. Éppen ezért a szervezet nemrég egy új szabálycsomagot fogadott el, mely nem csak kötelezővé teszi a vészfékező berendezéseket, de a velük szemben támasztott elvárásokat is rögzíti.

Utóbbiak előírják, hogy a vészfékező rendszernek 100 km/h-s sebesség esetén is képesnek kell lennie teljesen megállítani az autót, mielőtt az belecsapódik egy másik járműbe, de szükség esetén 144 km/h-s sebességnél is aktiválódnia kell. Az új szabályozás a gyalogosok védelmével is kiemelten foglalkozik: a vészfékező rendszernek napszaktól függetlenül, 72 km/h-s sebességnél is  észlelne kell őket.

Az új szabályok 2029-től lépnek életbe, az általuk bevezetett szigorra pedig nagy szükség van. Nemrég ugyanis kiderült, hogy a modern autók vészfékező rendszerei magasabb sebességnél szinte semmit sem érnek.