Lego inspirálta a Renault egyik váltóját

2024.05.07. 14:08

Röviden:

  • A váltó az E-Tech hibridekhez készült
  • Az alapötlet Nicolas Fremau nevéhez fűződik
  • Az első, nyers prototípus Legóból készült
  • 2019-ben mutatták be a kész verziót, a prototípust 2010-ben rakta össze Fremau
Forrás: Renault Group
Forrás: Renault Group

Egészen hihetetlen, hogy egy komplex tárgy alapötlete milyen váratlan helyről érkezhet. Itt van például a Renault E-Tech hibridjéhez kapcsolódó váltó, aminek az első prototípusát Legóból rakta össze egy unatkozó mérnök.

Forrás: Renault Group
Forrás: Renault Group

2010-ben Nicolas Fremau egy szabadnapján azzal töltötte az időt, hogy Lego Technic alkatrészekből szögelt össze egy váltót a nappalijában. Akkor még nem tudta, hogy a LocoDisco Box névre keresztelt, egyedi egység adja majd az ötletet egy igazi váltóhoz.

Az E-Tech hibridekbe szerelt egység rendkívül trükkös, hiszen tulajdonképpen nem egy, hanem két váltóról van szó: a benzinmotor oldaláról van egy négyfokozatú, a villanymotor oldaláról pedig egy kétfokozatú. Kuplung és bolygómű egyáltalán nincs, így a rendszer igen egyszerűnek mondható.

A Renault újszerű megoldásának működéséről itt olvashatsz bővebben:

Forrás: Renault Group
Forrás: Renault Group

Hamar meglátták a potenciált a dologban, ugyanis másfél évvel azután, hogy Fremau összedobta a prototípust az asztalán, már el is készült az első igazi is. Itt még csak a váltóval kísérleteztek, a teljes rendszer fejlesztése csak évekkel később kezdődött. A teljesen kész változatot 2019-ben mutatta be a Renault.

Forrás: Renault Group