Nem fejleszt új villanyautó platformot a Mercedes, mert a jelenlegiekből sem fogy elég

2024.05.15. 15:22

  • A Mercedes-Benz tervei között szerepelt egy MB.EA Large nevű villanyautó platform kifejlesztése, melyet a jövő EQE-i és EQS-ei használtak volna.
  • Csakhogy az Autocar szerint a német gyártó törölte az új platformot, mivel a jelenlegi elektromos modellek a várakozások alatt fogynak.
  • A Mercedes így inkább a jelenlegi EVA2 nevű platformját fejleszti tovább.

Az elektromos átállás előretörésével a Mercedes-Benz gyorsan kiadta saját elektromos modelljeit, majd – sok más gyártóhoz hasonlóan – megálmodta a benzinmentes jövőt. Csakhogy úgy tűnik, az élet rendesen átírta a terveket.

24c0152 008


A német gyártó tervei között szerepelt egy teljesen új villanyautó platform, az MB.EA Large kifejlesztése is, mely 2028-as debütálása után a jövő EQE és EQS modelljeinek szolgáltatta volna az alapot. Az Autocar viszont a német Handelsblatt értesüléseire hivatkozva azt írja, a Mercedes teljesen törölte az új platformot.

A döntés állítólag azért született meg, mert a jelenlegi EQE és EQS modellek a várakozások alatt fogynak, így a gyártó nem látta ésszerűnek az MB.EA Large platform 4-6 milliárd eurós (1542-2313 milliárd forint) becsült fejlesztési költségeit.

A döntést követően a Mercedes inkább az EVA2 platformot fejleszti tovább, melyet a jelenlegi EQE és EQS modellek használnak. A tervek között szerepel a 400 voltos rendszer 800 voltosra való cseréje, de új akkumulátor-technológiák és hatékonyabb elektromos motorok kifejlesztésére is sor kerül majd.