Filléres eszközzel is pillanatok alatt feltörhetők a Teslák

2024.05.27. 06:07

Röviden:

  • A kulcsnélküli nyitás kényelmes, de nem kockázatmentes funkció
  • Egy cég kiberbiztonsági szempontból több autót is tesztelt
  • Egy olcsó kütyüvel távolról is fel lehet törni az autókat
  • Három autót is könnyedén feltörtek a teszt során, az egyik egy Tesla volt
  • A kínai cég alapítója szeretné felhívni a figyelmet a veszélyre

A legtöbb modern autóknál már nem kell kulcsot dugni a zárba és gombokkal se kell bajlódni: elég csak az autó közelébe menni, és az automatikusan kinyílik, ha nálunk a kulcs. A kulcsnélküli nyitás egy nagyon kényelmes funkció, viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy komoly kiberbiztonsági kockázatot is rejt.

A rádiójelekkel kommunikáló autók és kulcsok jelei még úgy is könnyedén befoghatók és kijátszhatók, hogy sok modern autóban már ultraszélessávú rendszert alkalmaznak. Utóbbit úgy hirdetik, hogy nagyon biztonságos, a valóságban azonban ez a technológia sem jelent teljes védelmet.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Egy pekingi cég, a GoGoByte több autó rendszerét is tesztelte, az eredmény pedig aggasztó. Kiderült, hogy egy olcsó eszközzel is relatíve könnyen kijátszható a rendszer, a potenciális tolvajok könnyen bejuthatnak az autókba. Ráadásul ehhez nem kell ellopni a kulcsot, sőt, a kulcsnak még csak az autó közelében sem kell lennie.

A módszer lényege egyébként az, hogy megfigyelik az autó tulajdonosát, akinél a kulcs van, őt az egyik tolvaj megközelíti. Egy speciális eszköz segítségével befogja a kulcs által kibocsátott jelet, amit továbbít a másik tolvajnak, aki az autó mellett áll és egy másik eszközzel leadja a kulcs jelét az autónak. Így a kiszemelt autók távolról is nyithatók, a tolvajokat pedig nagyon nehéz beazonosítani.

A GoGoByte egyébként három autót is letesztelt így, és kiderült, hogy mindhárom könnyűszerrel feltörhető. Az egyik egy Tesla volt, a másik két autó márkáját még nem hozták nyilvánosságra, mivel utóbbi két esetben még nem tudtak tárgyalni a gyártóval. A Teslát már értesítették a problémáról.

Jun Li, a GoGoByte alapítója azt mondta, hogy azért osztották meg ezeket az információkat, hogy figyelmeztessék a gyártókat és tulajdonosokat a potenciális veszélyre. Hozzátette, hogy szeritne a Tesla idővel meg tudja majd oldani ezt a problémát, hiszen mindenük adott hozzá. Bár abszurdnak tűnik, jelenleg az lenne a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha a kulcsokat egy Faraday-kalitkába tenné mindenki akkor, amikor épp nem használja.

Forrás: GoGoByte / Wired / Carscoops