Komáromban elkészült az első magyar elektromos csuklós busz

2024.05.30. 10:00

  • Elkészült az első magyarországi összeszerelésű elektromos BYD csuklós busz Komáromban.
  • Ljubljanából lábon érkezett a borsodi megyeszékhelyre az elektromos csuklós.
  • A teszt apropója az, hogy Miskolc három elektromos csuklós buszra írt ki tendert nemrég.

A BYD B18-as ljubljanai kéthetes tesztjét követően, lábon érkezett Miskolcra. A 700 kilométeres út alatt kétszer is meg kellett  tankolni  a csuklós elektromos buszt, de egy városi busztól mindenképpen szép teljesítmény egy ekkora távolság megtétele.

A BYD komáromi összeszerelő üzemében készült csuklós egy prototípus jármű, amelyet a közeljövőben több magyar és európai nagyvárosban is tesztelnek. A 18,1 méter hosszú autóbuszba, a BYD új fejlesztésű 511 kWh teljesítményű, lítium-vasfoszfát akkumulátorait építették be. A gyártó szerint ezzel az akkupakkal az UITP SORT 2 mérési ciklus szerint, a jármű 400 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel. A busz érdekessége még, hogy kerékagymotoros, így nem volt szükség beépíteni motorsátort, amibe más gyártók a hajtást és az akkupakkokat szokták beszerelni. Így körülbelül négy utasülés helye szabadult fel. A jármű akkupakkja plug-in (vezetékes) és pantográfos (áramszedős) megoldással is tölthető. Az akkumodulok többsége, két egységet leszámítva a busz tetején kapott helyet.  

Az első Magyarországon összeszerelt csuklós BYD autóbusz felszereltsége magasnak mondható: a hagyományos külső visszapillantó tükröket kiváltó kamerák mellett szintén kamerás holttérfigyelő rendszer is vigyáz a biztonságra, a nagyrészt 2+2 üléselrendezésű utastérben pedig fahatású padlóburkolat és szálcsiszolt kapaszkodók növelik az utasok komfortérzetét.

A BYD B18-as prototípus autóbusz miskolci tesztjének apropóját az adja, hogy a miskolci közlekedési vállalat (MVK Zrt.) nemrég kiírt egy közbeszerzést, amely szerint újabb kilenc elektromos buszt vásárolnának, amiből három jármű csuklós kivitelű lenne. A szlovén feliratokkal tarkított, piros csuklós buszt az MVK Zrt. utasai június 4-ig próbálhatják ki, Miskolc különböző autóbuszvonalain