Lecseréli dízelmotorvonatait a berlini Tesla gyár

2024.06.05. 09:24

  • Új motorvonatokat állít forgalomba a berlini Tesla gyár kiszolgálására szerződtetett szolgáltató.
  • Az új vonatok a régi dízelüzeműekkel szemben már akkumulátoros meghajtásúak.

A berlini Tesla gyárnak (Giga Berlin) saját vasúti megállóhelye van, amit a gyár által megrendelt, Tesla Shuttlenek keresztelt vonatok a létesítmény iparvágányán keresztül érhetnek el. Iparvágány révén a vonal nem villamosított, így a személyszállítást eddig dízelüzemű Bombardier Talent motorvonatokkal oldották meg. 

A vonatok a legközelebbi állomás, Erkner és a gyár megállóhelye között forogtak, ám április óta már bemennek Berlin egyik pályaudvarára, Lichtenbergre is. A távot a vonatok 40 perc alatt teszik meg.  A vonatok közlekedtetésére kötött szerződés azonban június 17-én lejár és a szolgáltató elviszi a vonalról az eddigi dízelüzemű motorvonatokat. Júliustól azonban újraindul a szolgáltatás, immáron új járművekkel.

Siemens Mireo Plus B Akkumulátoros motorvonat a gyártó fényképén
Siemens Mireo Plus B Akkumulátoros motorvonat a gyártó fényképén

A dízeljárművek miatt annak idején sok kritika érte a céget, valamint a PR anyagokon sem mutatott annyira jól az egyébként környezetkímélőnek számító, de tagadhatatlanul belső égésű motoros motorvonat, így a járműveket a közeljövőben akkumulátoros elektromos Siemens Mireo B-kre cserélik. Az új vonatok végsebessége 140 km/h és akkus üzemmódban 80-120 kilométer megtételére képesek. Az ilyen járművek természetesen hagyományos áramszedővel is fel vannak szerelve, így ahol van felsővezeték, ott még környezetbarátabban tudnak közlekedni.

Forrás: Berliner Zeitung via Villanyautosok.hu