Ha mindig is vágytál egy világrekorder, sugárhajtású gokartra, most a tiéd lehet

2024.06.08. 06:23

  • Két éven keresztül építették a sugárhajtóműves gokartot
  • 2021-ben világrekordot állítottak fel vele, több, mint 180 km/h-val ment
  • A gokarton két sugárhajtómű dolgozik, amiket korábban egy mopeden teszteltek
  • A jármű most eladó lett, 15 000 dollárt, átszámítva 5,4 millió forintot kérnek érte

Eladó a világ leggyorsabb sugárhajtóművel működő gokartja. Ez a mondat önmagában egy rakás kérdést felvet, de megpróbálom mindet megválaszolni. Még néhány évvel ezelőtt Amerikában, Kansas államban kezdte el felvázolni egy sugárhajtású gokart ötletét Skylar January. Nagyjából 18 hónapon keresztül kutatott és kereste a legjobb alapot a projekthez, illetve számos sugárhajtóművet megnézett, mielőtt megvette azokat, amik neki a legoptimálisabbak voltak (KingTech K450G4). A projektbe behúzta apját és testvérét, hárman építették az őrült járművet.

Csak szabadidejükben, főleg hétvégente foglalkoztak vele, Skylar elmondása szerint a tesztelést élvezte a legjobban. Hogy tökéletesre hangolja a hajtóműveket, eleinte egyenként felszerelte őket egy mopedre és azzal közlekedett a környéken. Mivel ilyen jellegű építést a helyi törvények nem tiltanak, nem kellett aggódnia. Sokan értetlenül nézték a szerkezetet, egy idő után ráégett a jet guy becenév is, de ő nagyon élvezte. Amikor a tesztfázis lezajlott, nagyjából fél év alatt megépítették a gokartot és jöhettek az éles tesztek.

Végül a Guinness World Record bizottság jelenlétében 2021 október 8-án hitelesítették Skylar rekordját, mivel őrült gokartjával 114,59 mp/h-t ért el, ez átszámítva 184,41 km/h. Ez egy utcai autóból vizsgálva sem tűnik olyan soknak, azonban bármiféle karosszéria nélkül lényegében a földön ülve ez rengeteg. Elképesztő teljesítmény és Skylar szerint még mehettek volna feljebb is, de a sugárhajtóművek ennyit bírtak. Szerelhettek volna rá utánégetőt, de akkor nem élt volna rájuk garancia és így is a határát súrolták, nehogy túlmelegedjenek. A rekordkísérlet közben számításaik szerint a hajtóművek tengelyeinek percenkénti fordulata olyan 105 000 körül alakult.

Mivel az őrült szerkezet felállított egy világrekordot, Skylar és családja elégedett volt. Azonban semmi sem tart örökké, úgy döntöttek, hogy eladják a projekt gokartot és talán valami más építésébe is belekezdenek majd. Ha esetleg érdekel a különleges jármű, akkor egyrészt el kell érte menni Kansas államig, másrészt ki kell érte fizetni 15 000 dollárt, átszámítva 5,4 millió forintot. Ez nem kevés pénz egy gokartért, de mégis egy világrekorderről van szó.

Forrás: Motor1, Guinnes World Records