Toyotákra cseréli a doboz robotaxijait az Amazon

2024.06.08. 09:45

  • Az Amazon eddig olyan robotaxikat tesztelt Kalifornia és Nevada államban, amelyek egy dobozra emlékeztetnek és nincs bennük kormány.
  • Ennél kevésbé feltűnő autókkal, Toyota Highlanderekkel folytatják a terjeszkedést. 

Az Amazon online kiskereskedő Zoox névre keresztelt leányvállalata bejelentette, hogy meg akarja kezdeni önvezető autóinak tesztelését Austinban, Texas állam fővárosában és a floridai Miamiban. Ezzel kilépnek az Egyesült Államok nyugati részéből, ahol a vállalatok jellemzően robotaxi-teszteléseiket végzik. Mindezt nem sokkal azután, hogy az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) vizsgálatot kezdeményezett a zooxos autók balesetei miatt. 

Autót váltanak

A Reuters szerint a Zoox átalakított Toyota Highlander autókkal lát hozzá a munkához, amelyekben tesztelők ülnek majd a kormánykerék mögött, hogy vészhelyzetben átvegyék az autó irányítását. A próbautakat a két város üzleti és szórakoztató negyedében korlátozott területeken fogják végezni.

Ezzel szemben a cég Kalifornia és Nevada államokban téglatest alakú karosszériával ellátott robotaxikat tesztel. Ezekben nincs kormánykerék és hiányoznak a hagyományos pedálok is a sofőrülés elől. Négy utasnak biztosítanak helyet oly módon, hogy szemben ülnek egymással, mint a vonaton.

Highlanderek lesznek helyettük.
Highlanderek lesznek helyettük.

Austin és Miami a negyedik és az ötödik amerikai város lesz, ahol nyilvános teszteket fog végezni a Zoox. Az új helyszíneken nem fognak nyilvános szolgáltatást folytatni. Egyelőre a lehető legkülönbözőbb körülmények között akarják tesztelni önvezető technológiájukat.

A Zoox mellett egyébként a General Motors Cruise és az Alphabet Waymo robotaxi szolgáltatása jelent meg az USA-ban. Az NHTSA mindkettővel szemben vizsgálatot folytat.