Életveszélyesen, tanári vezetéssel kelt át egy diákcsoport három vágányon

2024.06.16. 15:34

Nem mindennapi felhívást osztott meg a MÁV vasárnap délelőtt a Facebook oldalán. Az osztálykirándulások időszakában nagyon gyakori az iskolásokból álló csoportok jelenléte a vasúton, ezért a vasúttársaság fokozott óvatosságra kéri a csoportokra felügyelő pedagógusokat. A közlemény kiemeli, hogy a vasúttársaság hiába próbálja az embereket a vagányok biztonságos átkelésére oktatni, ha éppen a tanáraik járnak elől életveszélyes példákkal. 

Szolnokon, június 12-én, szerdán egy iskoláscsoport átszálláskor az aluljáró helyett a vágányokon átkelve közelítette meg az első vágányról induló vonatot. A MÁV kiemeli, hogy bármelyik vágányon közlekedhetett volna ezalatt szerelvény, így a rövidítés könnyen tragédiához vezethetett volna. A vasúttársaság a szolnoki eset kapcsán feljelentést tesz.

Tóvároskert megállóhely vasúti átjárója. Az utasok itt gyakran hiszik azt, hogy a megállóban álló vonat előtt a tilos jelzés ellenére biztonságos az átkelés, ám elfelejtik azt, hogy a másik vágányon is érkezhet vonat, nagy sebességgel.

Az eset sajnos nem példátlan, ugyanis alig egy hónapja Tóvároskert megállóhelyen kelt át egy iskoláscsoport szintén tanáraik vezetésével a vasúti átjárón, úgy, hogy annak fénysorompója tilos jelzést mutatott és az állomáson tartózkodó mozdonyvezető is egyértelműen figyelmeztette a csoportot arra, hogy ezt a mutatványt véletlenül se hajtsák végre. Szerkesztőségünk vasút veszélyességében kételkedőknek ezt az 1982-es KÖZDOK oktatófilmet ajánlja figyelmébe, ahol még bőven törték a zsigulikat és egyéb szocialista autócsodákat, a köz nevelése érdekében.

A MÁV, mint oly sokszor, most is arra kéri a közlekedőket, hogy minden áron tartsák be a vasúti területek szabályozott keresztezésére (aluljárók/vasúti átjárók) vonatkozó szabályokat.