Lemondta 2 milliárd eurós akkumulátor rendelését a BMW

2024.06.22. 08:12

  • A BMW felbontotta 2 milliárd eurós megállapodását a svéd Northvolttal.
  • A német gyártó közleménye szerint a Northvolt tevékenységét a következő generációs akkumulátorcellák fejlesztésére összpontosítják.
  • A Handelsblatt és a Manager Magazin szerint a háttérben az áll, hogy a Northvolt nem tudta időben kiszállítani a megrendelt akkumulátorokat.

A BMW még 2020-ban kötött egy 2 milliárd eurós (795 milliárd forintos) megállapodást a svéd Northvolttal akkumulátorcellák szállításával kapcsolatban. A német autógyártó azonban nemrég bejelentette, hogy kihátráltak az üzletből.

IMG 3452


„A Northvolt és a BMW Group közös megegyezéssel úgy döntött, hogy a Northvolt tevékenységét a következő generációs akkumulátorcellák fejlesztésére összpontosítják. A BMW Group továbbra is kiemelten érdeklődik egy nagy kapacitású gyártó megalapítása iránt, mely újrahasznosítható és fenntartható akkumulátorokat készít Európában." – nyilatkozta a BMW szóvivője.

Bár az autógyártó nem indokolta a megállapodás felbontását, a Handelsblatt és a Manager Magazin szerint a háttérben az áll, hogy a Northvolt nem tudta időben kiszállítani a megrendelt akkumulátorokat. A svéd vállalat helyét így a koreai Samsung SDI veszi át, de a tervek szerint a jövő Neue Klasse BMW-ihez továbbra is a Northvolt szállítja majd a cellákat.