Annyi a baj a Volvo EX30-cal, hogy néhány tulajdonosnak már visszaadták a pénzét

2024.07.10. 12:01

  • Súlyos szoftveres problémák vannak a Volvo EX30-cal.
  • A hírek szerint időnként még a legalapvetőbb funkciók is elérhetetlenné válhatnak.
  • A Volvo néhány esetben kénytelen volt visszafizetni az autó árát a csalódott tulajdonosoknak.

A Volvo EX30 egy jópofa elektromos crossover, amelytől sokat várt a gyártó. A marketingkampányra is költöttek rendesen: az EX30 ötletes bemutatkozó kisfilmjét beválogattuk a legjobb tavalyi autós reklámok közé. A nagy igyekezet ellenére azonban a modell nem sikerült kifejezetten jól. Mi sem voltunk elájulva tőle, de úgy tűnik, nagyobb a baj mint hittük.

IMG 1409


Az EX30 komoly szoftveres gondokkal küzd, amik megkeserítik a tulajdonosok életét. Az Autocar beszámolója szerint előfordul, hogy a kormányon elhelyezett gombok nem reagálnak, a vezetéssegítő rendszerek nem működnek, az autó kérés nélkül visszaállítja a gyári beállításokat, de megesik az is, hogy az automata vészfékező rendszer lép működésbe ok nélkül, vagy éppen az infotainment rendszer válik teljesen használhatatlanná.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az autó szinte minden funkciója a központi képernyőn keresztül, az infotainment rendszerben turkálva érhető el. Így ha az  rakoncátlankodik, az súlyosan megnehezítheti az olyan alapvető funkciók elérését, mint a klímakontroll, vagy a médialejátszó.

Mindezek után a Carscoops most arról ír, hogy az Egyesült Királyságban több EX30 tulajdonos is olyan súlyos problémákkal szembesült, hogy a Volvo kénytelen volt visszafizetni az autó vételárát. Bár a gyártó nem tagadta, hogy történtek visszatérítések, érvelésük szerint csak kevés ilyet eset történt, a modell pedig továbbra is népszerű.