Búcsúznak a Toyota sportkocsik Európában?

2005.05.31. 15:21

Észak-Amerika után 2006-tól Európában is véget érhet a Celica és az MR2 típusok pályafutása. A legfrissebb hírek szerint a két sportkocsi mellett a Previa buszlimuzin forgalmazását is leállítják jövőre.

A paletta szűkítését több, egymással szorosan összefüggő körülmény indokolja. Az egyik, hogy a két sportmodell és az óriási buszlimuzin viszonylag kevés vásárlót vonz. Ugyanakkor a Toyota szeretné elérni az autógyártók által önkéntesen vállalt, átlagosan 140 g/km-es CO2-kibocsátási határértéket, és a három típus mindegyike ennél jobban terheli a környezetet, a szükséges átalakítások pedig nem volnának kifizetődőek. A döntés harmadik oka, hogy a Toyota terveiben a helyben gyártott modellek részarányának növelése szerepel, a Celica, az MR2-es és a Previa viszont Japánból érkezik.

A Previa valószínűleg keveseknek hiányzik majd, hiszen az Avensis Verso rég átvette a nagy buszlimuzin szerepét a cég kínálatában, viszont az MR2 és a Celica távozásával a Toyota palettájáról teljesen eltűnnek a sportkocsik, és úgy néz ki, hogy a közeljövőben nem is térnek vissza, így a száguldás Toyota-rajongó szerelmesei vagy kénytelenek lesznek más márkáknál körülnézni, vagy meg kell elégedniük az olyan felpaprikázott tömegmodellekkel, mint a Corolla TS.