Evoqué: Citroën Kacsa modern felfogásban

2005.07.06. 13:31

Bár a Citroënnél rendszeresen emlegetik a legendás típust új kisautóik – például a C3 illetve a Pluriel – kapcsán, az igazi utód mindeddig nem született meg, egészen a közelmúltig. A képeinken látható Evoqué tanulmány után azonban senki nem mondhatja, hogy fogalma sincs, hogyan lehetne felújítani a legendás formát.

Sajnos az autó egyelőre még nem létezik, és arra is igen kicsi az esély, hogy valaha is fog, hiszen nem a Citroën tervezői készítették a számítógépes modelleket, hanem három diák egy francia formatervező-iskolában. Az elképzelés az volt, hogy az Új Minihez hasonlóan a legendás formát egy múltidéző prémium-modell kialakításánál használják fel. A tervezők, név szerint Guillaume Daniel, Julien Lébley és Richard Pedron, úgy vélik, hogy autójuk – ha egyszer mégis megvalósulna, árban és kényelemben az 1-es BMW és az Audi A3-as vetélytársa kellene hogy legyen. Az autó méreteit tekintve egyébként jócskán túlnövi a legendás elődöt: 4,26 méter hosszú, 1,77 méter széles és 1,46 méter magas, azaz pont akkora mint a Citroën C4-es, a megvalósítása azonban így is komoly akadályokba ütközne, mivel a francia gyártó hosszú orrú padlólemezére aligha lehetne egy ennyire más arányú járművet építeni.

Az alkotók ennek ellenére már most is profitáltak a tetszetős tervekből: megnyertek egy formatervezési versenyt Kanadában, így nem lehetetlen, hogy az iskola elvégzése után épp a Citroën alkalmazza majd valamelyiküket.