Kémfotón a felújított Fiat Dobló

2005.07.14. 15:36

A Dobló külsejére eddig leginkább az érdekes szót használhattuk, abban az értelemben ahogy a nemszép dolgokra szokás, bár ez leginkább ízlés dolga. Az biztos, hogy a Fiat szállítójárműve fura osztott lámpájával, szögletes orrával és hatalmas hűtőrácsával a kategória jellegzetesebb szereplője közül is kilógott, de a kémfotók alapján úgy tűnik, a Fiat új vezetése itt is megelégelte a különcködést, akárcsak korábban a Multipla esetében. Az új orr a nagy ferde metszésű fényszórókkal és a visszafogott hűtőráccsal öt éve izgalmas lehetett volna, most azonban csak egy lesz a sok morcos autóarc közül, amelyeket az utakon látni.

Az új kialakítás állítólag nem csak a látványt befolyásolja: úgy tudjuk, a tervezők sokkal inkább figyelembe vették a balesetbiztonság szempontjait, így a háromcsillagos EuroNCAP törésteszt is javulhat valamit. Az A-osztoptól hátrafelé kevés a változtatás: a szögletes doboz a nagy ablakokkal jól bevált, és egyébként is túl sokba kerülne átszabni az egész autót. Változik viszont a Doblo motorpalettája: tudomásunk szerint itt is megjelenik az 1,9 literes 8 szelepes JTD dízelmotor 120 lóerős változata, a benzines alapmodellbe pedig az eddigi 1,2 literes helyett 1,4 literes motor kerül.

Az autó várhatóan ősszel mutatkozik be, és a gyártás is megkezdődik már októberben, így a 2006-os torinói Téli Olimpián már ezzel az új modellel vonulhat fel a híres jamaikai bobválogatott.