Bizonytalan a Volvo S60 utódlása

2006.03.21. 10:39

Egy újabb szedán helyett rétegmodellekre költené fejlesztési keretét a svéd gyártó.

Most persze még semmi nem biztos: úgy tudjuk, a Volvo vezetésén belül sem alakult még ki egységes álláspont. Egyesek szerint szükség volna az S60-as utódjára, mások szerint viszont az S80-as és az S40-es együttesen kiválthatná a típust. Az S60-as 2000 óta van piacon, azaz a leváltása 2008 körül válna esedékessé, viszont 2010-re megérkezik a következő S40-es, amely várhatóan nagyobb lesz, mint a jelenlegi. A Volvónál így attól tartanak, hogy a két hasonló méretű négyajtós az évtized vége felé egymástól venné el a vásárlókat. Ugyanakkor azt sem szeretnék, hogy az S60-as gyártásának leállítása az eladások csökkenését hozza magával.

Ha a típus igazán népszerű volna, akkor persze aligha merült volna fel a megszüntetés gondolata, de az eladások épp csak megütik az elfogadható szintet. Mostanság évente kb. 60 ezer példányt adnak el, szemben a bemutató évében értékesített több mint 100 ezres eredménnyel, és az új, az elődjénél sokkal fiatalosabb külsejű S80-as bevezetése várhatóan tovább rontja az S60-as piaci pozícióit.

Az S60-as utódjának elkészítésére költhető összegből ráadásul új piacokra léphetne be a Volvo: úgy tudjuk, a megvalósításra váró tervek közt szerepel többek közt egy nagyterű, minimum hétüléses szabadidő-kombi, illetve egy, a C70-esnél komolyabb sportkupé kifejlesztése is. A végleges döntésbe persze várhatóan az anyavállalat, a Ford vezetése is beleszól majd, de sokáig már nem várhatnak. A következő S60-as fejlesztését még az idén meg kellene kezdeni, ha időben be akarják mutatni a típust.