Chery V5: az első exportképes kínai autó?

2006.06.01. 09:53

Vadiúj egyterűt mutatott be a kínai gyártó a Hangzhou Motor Show-n. A hét személy szállítására alkalmas kompakt buszlimuzin sok más kínai típussal ellentétben egyáltalán nem látszik elavultnak vagy szerencsétlen másolatnak.


Galéria - kattintson a képre

A formaterve, ha nem is különösebben érdekes, mindenképp egyéni, és a felszereltsége is korszerűnek tűnik. Van benne blokkolásgátló, elektronikus fékerő-elosztó, kipörgésgátló, elektromos ablakemelők és műholdas navigációs rendszer, hogy csak néhány tételt említsünk a hosszú listából. A kínaiak csekély autóipari tapasztalataik révén aligha tudtak volna összehozni egy ilyen bizalomgerjesztő modellt egyedül, de ezt legalább tudják magukról, így a tervezésbe bevonták egyebe közt a Lotus Engineering fejlesztőit, és több olasz céget is.


Galéria - kattintson a képre

A V525 jelzésű modell állítólag csak a V5-sorozat első tagja, amelybe helyi gyártású, 2,35 literes, 130 lóerős négyhengeres Mitsubishi-motor kerül. A 4,662 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,59 méter magas járművet egyelőre persze Kínában próbálja sikere vinni a Chery, de úgy tudjuk, ez az első olyan modell amelynek a fejlesztésénél az észak-amerikai és európai biztonsági és környezetvédelmi szabályokat is figyelembe vették, így aligha akadályozhatja meg bármi a V5-sorozat exportját.