Tesla Roadster: Lotus elektromos hajtással

2006.07.21. 11:06

A Lotus és a kaliforniai Szilícium-völgyben székelő Tesla Motors kreációja a képeken látható szupergyors, ugyanakkor szupertakarékos és környezetkímélő nyitott kétüléses. A Tesla Motors mottója: „Burn rubber, not gasoline”, azaz „Égess gumit, ne benzint”, alapítói között pedig a high-tech szektor olyan képviselői találhatók, mint a Google-alapító Larry Page és Szergej Brin.


Galéria - kattintson a képre

A szénszálas karosszériájú, csővázra épített Tesla Roadster testét és futóművét a Lotus Europa S típusától kölcsönözték, s az autó összeszerelését is a britek hetheli üzemében végzik majd, míg a Tesla megtartja kaliforniai kutató-fejlesztő központját. Az autóban lítium-ion akkumulátorok táplálják a hátsó kerekeket kétfokozatú automata váltón keresztül hajtó 248 lóerős elektromotort. A kiugró menetteljesítmények ellenére – 4 másodperc körüli gyorsulás 100 km/h-ra, 210 km/h-s végsebesség – a Tesla bejelentése szerint a Roadster több mint kétszer olyan hatékony, mint a jelenleg piacon lévő legtakarékosabb hibrid autó. Egy feltöltéssel körülbelül 250 mérföldet (400 km) lehet megtölteni, a töltés időtartama alig három és fél óra.


Galéria - kattintson a képre

A Tesla a tervek szerint minden autóhoz biztosít egy 110 és 220 voltos feszültségű hálózaton egyaránt működő házi töltőt, sőt, a megszállott környezetvédők számára egy napkollektoros töltőt is kifejlesztettek. Becsléseik szerint az akkumulátorok élettartama nagyjából 160 ezer kilométer. A Roadsterben található egy hifihez kapcsolódó dokkoló, melyen keresztül iPodot tölthetünk és hallgathatunk az autó hangszóróin keresztül. Opcionális tartozékként kínálják a kasztni színére fényezett keménytetőt.

Hamarosan elkezdik felvenni a rendeléseket és az előlegeket az autóra, 2007 elejére pedig egy egész Egyesült Államokat átszelő népszerűsítő roadshow-t terveznek. Jövő nyáron kezdik a kiszállításokat Kaliforniában, majd ősszel következik New York és Miami. Számunkra rendkívül sajnálatos, de a Tesla Motors a Roadstert egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban tervezi értékesíteni.