Kétmilliónál tart a Honda Jazz

2007.07.18. 11:43

2001-es bemutatója óta a Honda kisautója szép lassan igazi világautó lett. A típust, amelyből nemrég készült el a kétmilliomodik példány, majdnem pontosan hat éve mutatták be Japánban Fit néven, és az év végéig csak a szigetországban volt kapható, ahol egy évvel később a legnépszerűbb autótípus lett.

Európában 2001 végén mutatkozott be, már Jazz néven, majd 2002-ben Ázsiában és Óceániában, 2003 tavaszán Dél-Amerikában, 2004 őszén pedig Kínában is megjelent. Az igazi meglepetés azonban a 2006-os észak-amerikai bemutató volt, amelyet a Hondánál sem terveztek. A kisautók iránti kereslet hirtelen növekedése miatt döntöttek a típus gyors piacra dobása mellett. A Jazz természetesen Japánban volt a legnépszerűbb, ahol 962 ezer példányt adtak el, de Európában is fut belőle mintegy 417 ezer darab. A típust jelenleg Japánon kívül Kínában és Brazíliában gyártják, és évente akár 400 ezer is készülhetne belőle.

Kétségtelen sikere ellenére alighanem még az idén, vagy legkésőbb 2008 első felében megjelenik a Jazz váltótípusa, bár valószínű, hogy a Honda az utód tervezésénél is megtartja a típus legfontosabb jellegzetességeit, a kisbusszerű kialakítást, illetve a belső tér tágasságáért elsősorban felelős előretolt üzemanyagtartályt.