Volvo ReCharge: konnektorba dugható autó

2007.09.06. 12:23

Újabban minden magára valamit is adó autógyártónál a hálózatról tölthető hibridek előnyeiről beszélnek, a Volvo tervezői azonban építettek is egy ilyen prototípust, és a Frankfurti Autószalonon meg is mutatják a közönségnek.


Galéria - kattintson a képre

A ReCharge a C30-ason alapul, bár a hajtásláncon kívül a karosszérián is módosítottak, hogy a légellenállás csökkentése is hozzájáruljon az autó hatékonyabb működéséhez. Új első lökhárítót terveztek a típushoz, amelyen a hűtőrács helyére egy műanyag lap került: a motor hűtését két nagy, alsó légbeömlővel oldották meg. A hatküllős felnikbe is beépítettek egy-egy légterelő lemezt, és az autó alját is simábbá tették, akárcsak a C30 Efficiency típuson.

A lényeg azonban a burkolat mögött rejtőzik: a kerékagyakba négy villanymotort építettek, az energiatárolás problémáját pedig egy nagy kapacitású Li-polimer akkumulátorral oldották meg. Az autó orrán kialakított töltőcsatlakozó révén az akkumulátor külső forrásból is tölthető, így akár 100


Galéria - kattintson a képre

kilométer is megtehető az autóval két töltés között anélkül, hogy egyetlen csepp szénhidrogént is elfogyasztana. Ha ennél hosszabbra sikerül a túra, akkor a hajtáshoz szükséges energiát egy 100 lóerős belsőégésű motorral pótolja a rendszer: ez akkor indul be, ha az akkumulátorok 30%-os töltöttség alá merülnek. A Volvo szerint a ReCharge fogyasztása így a két töltés közt megtett út hosszától függően 0 és 5,5 liter közt alakul 100 kilométeren, nem számolva persze az otthoni elektromos hálózatból felvett energiát.

A svéd gyártó szakemberei szerint az ő rendszerük lehet a hibrid hajtás jövője: ezzel a megoldással a tiszta elektromos hajtás válik az elsődlegessé, a belső égésű motor pedig nem vesz részt közvetlenül az autó mozgatásában, így mindig a legkedvezőbb fogyasztást és károsanyag-kibocsátást eredményező fordulatszámon üzemeltethető. A ReCharge persze még igen messze van a sorozatgyártástól: egyelőre drága és bonyolult, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül szériaérett típus válik belőle.