Mercedes-alapra épülnek a jövő Alfái?

2007.11.05. 15:06

Igazán vad pletyka kezdett keringeni a napokban, amely szerint a hátsókerék-hajtású Alfa Romeók műszaki alapjait a Mercedestől szerezné be a Fiat.

A valószínűtlen híresztelés szerint a Fiat és a Mercedes arról tárgyal, hogy az olaszok szállítsák a következő A és B osztály padlólemezét, és motorjait, cserébe a Mercedes az E osztály műszaki alapjait adná át az Alfa Romeónak, hogy arra építhessék a 166-os utódját. A mondat első fele még igaz is lehet, mivel azt biztosan tudjuk, hogy a két cég tárgyal valamiről, és az sem titok, hogy a Mercedes meg szeretne szabadulni fronthajtású padlólemezének fejlesztési költségeitől. Az viszont nagyon nehezen képzelhető el, hogy a Fiat egy morzsát is kaphat a Mercedes műszaki megoldásaiból. A németek korábban még arra is alig voltak hajlandóak, hogy az akkor még a Mercedes kezében levő Chryslert saját alkatrészeik átadásával segítsék, így nem tudjuk, mi vehetné rá a Mercedest, hogy a Fiattal e tekintetben nagylelkűbb legyen.

Az elmélet felállítói persze igyekeztek valamiféle indoklást összeeszkábálni: azt mondják, az Alfa Romeo csak a Maserati Quattroporte padlólemezét vehetné át, az viszont túl drága megoldás volna. Ugyanakkor a Mercedesnek is jól jönne az együttműködés, hiszen így nagyobb mennyiségben, tehát olcsóbban készíthetnék az E osztályt egyes alkatrészeit. Mindez ésszerűen is hangozna, csakhogy egyáltalán nem valószínű, hogy a Mercedes vezetése hajlandó lesz némi megtakarításért cserébe feladni a márka féltve őrzött műszaki különállását.