Versenyautó Volkswagen Jettából

2008.01.11. 13:06

Angliában építettek vérbeli versenygépet a VW kompakt szedán TSI motoros változatából.


Galéria - kattintson a képre

Bár az utolsó, amire egy Jetta láttán gondolnánk, egy versenyváltozat elkészítése lenne, a brit VW importőr megbízását teljesítő cégek – a Superchips, a Milltek Sport és a Turbo Dynamics – alapos munkát végzett. Az 1,4 literes, mechanikus kompresszoros és turbófeltöltős motor teljesítményét 170-ről 230 lóerőre tornászták fel, és rövid áttételezésű versenyváltó, illetve önzáró differenciálmű továbbítja a nyomatékot a Hankook gyártmányú 225/40 ZR18-as első gumiabroncsokig.


Galéria - kattintson a képre

A fékrendszert is teljesen kicserélték: 360 mm átmérőjű féktárcsák és 12 dugattyús féknyergek lassítják a lecsupaszított, 1223 kilogrammos Jettát. A futómű is csak elrendezésében emlékeztet a közúti változatéra, a lengéscsillapítókat azonban két irányban állítható csillapítású darabokra cserélték, a kanyarstabilizátorok is állítható kivitelűek, és a szilentblokkokat is fém perselyekre cserélték. A versenygép építésénél természetesen a biztonság is elsődleges szempont volt: a sofőr épségét bukókeret, Recaro versenyülések és beépített tűzoltó készülék védi, az üzemanyagtartály pedig öntömítő, lágy falú konstrukció.

A Jetta TSI versenyváltozatát a Volkswagen saját angliai márkakupájában használják majd, amely 2008-ban 14 versenyből áll majd, és az angol F3-as bajnokság, illetve a helyi GT bajnokság betétversenyeként kerül megrendezésre.