Fiat Fiorino személyszállító Genfre

2008.02.21. 14:52


Galéria - kattintson a képre

Egyelőre tanulmányként mutatja be a Fiat az apró haszonjármű személyszállító változatának prototípusát a Genfi Autószalonon. Partneréhez, a PSA konszernhez hasonlóan, amely Citroën Nemo és Peugeot Bipper néven kínálja ugyanezt a típust, az autó alapvető szerkezetén nem változtattak, viszont a hátsó oldalablakok formájával igyekeztek önálló stílust adni a személyszállító kivitelnek.

Míg annak idején a szintén személyszállítóként bemutatott Nemo Concettón kerek kajütablakokkal találkozhattunk, a Peugeot Beep-Beep tanulmányon pedig egyszerűen meghagyták a lemezborítást a hátsó, üvegezett oldalajtók mögött, addig a Fiorino MPV-n felfelé keskenyedő, trapézforma ablakokat alkalmaztak. Ez a megoldás sem túl praktikus, hiszen viszonylag nagy, a vezetőülésből beláthatatlan holt teret hagy az autó mellett, viszont nagyon látványos. Emellett a kerek csövekből készített tetőcsomagtartó-keretek, a levélzöld festés és a teljes egészében fényezett lökhárítók különböztetik meg a Genfben bemutatkozó személyszállító tanulmányt a teher-Fiorinóktól.


Galéria - kattintson a képre

Bár az apró egyterű csupán 3,86 méter hosszú, viszont 1,72 méter széles és 1,71 méter magas, így a Fiat szerint kényelmesen elfér benne öt fő, és a 330 literes csomagtartó-méret sem tűnik kevésnek. A Fiorino igazi erénye azonban a könnyű variálhatóságban és a kis helyigényben keresendő. A Fiat a PSA-hoz hasonlóan kétféle motorral készíti majd az autót: egy 1,4 literes benzinessel, és egy 1,3 literes dízellel. Mindkét motor 75 lóerős, így a benzines mellett elsősorban az ára szól majd, a dízel 4,6 l/100 km-es átlagfogyasztásával és 190 Nm-es csúcsnyomatékával sokkal jobb választásnak tűnik.

Sajnos azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, hogy mikor akarják bemutatni a személyszállító Fiorano végleges, igazi, gyártásra érett változatát, de a Fiat aligha vár ezzel a lépéssel a következő évig.