Nissan Qashqai hét üléssel

2008.04.07. 08:07

A japán gyártó elkészítette sikeres kompakt szabadidő-autójának meghosszabbított változatát, amely Qashqai+2 néven kerül az európai Nissan kereskedésekbe.


Galéria - kattintson a képre

Az új változat csak az A-oszlopig azonos az ötüléses kivitellel, hátrébb már szemmel láthatóak a különbségek. A +2 hosszabb és magasabb lett: a tengelytávot 135 milliméterrel, 2,765 méterre, az autó teljes hosszát 211 millimétrrel, 4,526 méterre növelték, hogy a csomagtérben elférjen a plusz üléssor, az autó tetejét pedig 38 milliméterrel emelték meg a fejtér bővítése érdekében. A méreteken kívül a elsősorban a hosszabb, nagyobb felületű hátsó oldalajtók, és a csomagtér nagyobb oldalablakai teszik felismerhetővé a nagyobbik Qashqait. Az új, leghátsó üléssorban ugyan a gyáriak szerint sem utazhatnak kényelmesen 1,6 méternél magasabb személyek, de a +2-es vonzerejét nem csak az extra férőhelyek adják. A csomagtartó 90 literrel lett nagyobb, így akár 450 liter befogadására is alkalmas, a második üléssor lábtere pedig 23 milliméterrel lett nagyobb.


A méretnövekedésnek persze ára is van: a bő 1,3 tonnás Qashqai további 100 kilogrammal lett kövérebb. A Nissan ezért áthangolta a +2 futóművét és a kormányszervót is, hogy a súlygyarapodás ne rontsa el az autó menettulajdonságait. A motorválasztékon ugyanakkor nem változtattak: a nagyobbik Quashqai is 1,6 vagy 2 literes benzinmotorokkal, illetve 1,5 vagy 2 literes Renault dízelekkel lesz elérhető.

A Qashqai eddig is határozottan sikeres volt: a bemutatása óta 170 ezer példányt adtak el belőle, és a +2-es tovább növelheti az érdeklődést a típus iránt. Az élő bemutatót a Londoni Motor Show-n tartják július második felében, a típus forgalmazása pedig az év vége felé indulhat.