Katasztrofális negyedévet zárt a GM

2008.04.30. 16:20

Míg a Ford némi nyereséget is termelt 2008 első három hónapjában, addig a General Motors 3,3 milliárd dollárt veszített január és március között. Pedig egy éve már úgy tűnt, rendeződik a cég helyzete, hiszen akkor csupán a vállalat méretéhez képest jelképes, 42 millió dolláros negatív eredményt könyvelhettek, de az észak-amerikai piacon olyan sebességgel csökkentek az eladások, amit az óriásvállalat képtelen volt követni a költségcsökkentő lépésekkel.

A helyzet persze nem annyira rossz, ahogy a számok sejteni engedik. A deficit nagy része, mintegy 2,9 milliárd dollár egyszeri kiadásokból adódott, de a vállalat működésé így is bő 400 millió dollárral került többe a bevételeknél. Észak-Amerikán kívül eközben igazán jól megy a GM szekere: a forgalom 20%-kal növekedett, ami főképp a Kínában, Oroszországban és Dél-Amerikában elért sikereknek köszönhető. Az összes külföldi részleg együtt mintegy egymilliárd dolláros nyereséggel zárta a három hónapos időszakot.

Egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy mi várható az év további részében. Nyereséges működés aligha, de a túltermelés csökkentésével megpróbálják visszafogni a költségeket, és valószínűleg elbocsátások is lesznek, így - ha újabb egyszeri költségek már nem terhelik a GM pénzügyi mérlegét - sokkal kevesebb veszteséget termelhet a vállalat a hátra levő háromnegyed évben. Maga a cégvezetés egyelőre nem tűnik túl határozottnak. Rick Wagoner, a cég első embere is csak annyit mondott, hogy dolgoznak az amerikai részleg átalakításán, de úgy néz ki, egyelőre még maga sem biztos benne, hogy mikorra lehet ismét nyereséges a General Motors.