Toyota Avensis: elölről rémpofa

2008.09.10. 10:18

A japán gyártó lassan adagolja az információkat új családi szedánjáról, amely néhány hét múlva, a Párizsi Autószalonon mutatkozik be élőben.

Korábban csak az autó hátsó részéről mutattak képet. Akkor reménykedni kezdtünk, hogy a Toyota európai formatervezői a harmadik generációnál felhagytak a felesleges különcködéssel, és végre előállnak egy autóval, ami régi jó Toyotás szokás szerint egyszerű, de jól néz ki. Most viszont elölről is megmutatták az új Avensist, így kiderült, hogy hiú reményeket tápláltunk: az autó orrát ismét úgy próbálták egyénivé tenni, hogy közben furcsább lett, mint amilyen szép. A ferde, sárkányidom-forma fényszórókkal és a kissé sematikus hűtőráccsal még nem lenne baj, de ahogy a lámpatestek kidudorodnak, a hűtőmaszk pedig betüremkedik az autó elejébe, az sokkal inkább tűnik ijesztőnek, mint vonzónak. Mindez persze ízlés dolga, nyilván sokan lesznek, akik hamar megbarátkoznak majd az Avensis elejével, de arra azért nagy összegben fogadnánk, hogy ez a Toyota sem a szépségéről lesz híres.

Az új fotók közt egy másikon a kombi Avensis látható oldalról, ami szintén nem igazán szerencsés szög. Itt látszik igazán, hogy az új modell arányai is furán sikerültek: az autó orra és hátsó túlnyúlása is túl hosszúnak érződik a tengelytávhoz képest. A kombival egyébként az aktuális divatot követték a tervezők: a felfelé húzódó övvonal és a lejtős tetővonal miatt itt is egész alacsonyak lettek a hátsó ablakok, és a D oszlop is igen vaskos lett. Ez nyilván esztétikai szempontok miatt alakult így, hiszen praktikusan védhetetlen a hátsó kilátás ilyen mértékű korlátozása.

A képek mellé még mindig nem mellékelték az Avensis adatait, de nyilván ezt az adósságát is hamar törleszti a Toyota, ha korábban nem is, az október elején nyitó Párizsi Autószalon alkalmával biztosan.