Timbuktuba megy a siklóernyős autó

2008.11.12. 15:15

Repülésre is alkalmas autóról sokan álmodoztak már, de igazán életképes példányok eddig nem születtek. Most egy brit cég, a Parajet próbálja megvalósítani a régi víziót Skycar nevű autójával, amely lényegében egy nagy, négykerekű motoros siklóernyő.

Bár elsőre nem hangzik valami biztonságos megoldásnak, legalább működik. A buggy-szerű prototípussal állítólag már több sikeres repülést is végrehajtottak, és hogy bizonyíthassák a koncepció életképességét, most egy igazán látványos útra szánták el magukat. A Parajet prototípussal 2009 januárjában Londonból Timbuktuba mennek, úgy, hogy az egész utat saját erejéből teszi meg a jármű. Elvileg képes rá, hiszen a levegőben a hatótávolsága vagy 300 kilométer, a csúcssebessége pedig 110 km/h, így sem a La Manche csatorna, sem a Gibraltári szoros átrepülése nem jelenthet gondot a számára. Az autó egyébként elvben akár 4500 méter magasra is képes felemelkedni, bár a tipikus utazómagassága 600 és 900 méter közt van.

Az út többi részét a talajon teszi meg a Skycar - talán néhány igazán nehéz terepen vezető afrikai útszakasz kivételével - ami nem is jelenthet gondot, hiszen autóként közúton és terepen is jól érzi magát. A repüléshez szükséges propellertől eltekintve lényegében egy könnyű homokfutóról van szó, amely 4,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, és maximum 180 km/h-val haladhat. Egyelőre egyetlen működőképes példány létezik az autóból, de már készül egy másik, kifejezetten sportkocsi-jellegű példány is, amely ugyan inkább csak épített utakon érzi majd jól magát, viszont ott még gyorsabb lesz, mint a buggy.

Az óriás-siklóernyő ötlete jól hangzik, ugyanakkor azt egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire hosszadalmas az átmenet a repülő- és az autó-üzemmód között. Nyilván némi időbe telik az ernyő előszedése, illetve használat után az elcsomagolása, azaz tökéletes megoldást a Parajet sem kínál, de a megoldásuk legalább életképesnek tűnik. Civil felhasználásra aligha alkalmas, de egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, ha a London-Timbuktu út megtétele után komolyan érdeklődne iránta valamelyik hadsereg.