A Toyota megtartja a régi Priust?

2009.01.27. 13:50

Úgy néz ki, egy darabig egymás mellett készül majd a japán hibrid két generációja. Japán sajtóértesülések szerint a Toyota így szeretné megtartani piacvezető pozícióját a Hondával szemben, amely az Insight hibrid alacsony árával próbálja kiütni a Priust a nyeregből.

Az Insight Európában 20 ezer euróba, Japánban pedig nagyjából 2 millió jenbe kerül majd, és jelenleg úgy tűnik, a Toyota az új Prius III áraival nem tudja követni a Honda ajánlatát. A Nikkei híre szerint viszont épp ezért gyártásban tartják a Prius II-est is, amellyel viszont könnyedén a Honda alá ígérhetnek. Ha valóban így lesz, akkor a Toyota valószínűleg az eddiginél egyszerűbb felszereltséggel kínálja majd a régi Priust, így az nem jelent majd konkurenciát az új, amúgy is erősebb és tágasabb harmadik generációs modellnek. A japán gyártó egyelőre nem kommentálta a hírt, így az sem egyértelmű, hogy a régi Prius mely piacokon maradhat elérhető.

Korábban számos más autógyártónál előfordult már, hogy egyszerre gyártotta egy kisautó régebbi és újabb változatát. Így élhetett egymás mellett az Opel Astra előző és jelenlegi változata - az előbbi Classic néven még komoly karriert futott be Magyarországon a modellváltás után - de a Skoda Octavia, a Renault Clio, a Fiat Punto és a Peugeot 206/207 páros esetében is találkozhattunk hasonló gyakorlattal, hogy csak néhány ismertebb példát említsünk.