Ford: Explorer helyett Kuga

2009.03.02. 15:55

Az iszákos óriás-terepjáró, a Ford Explorer néhány éve még Észak-Amerika egyik legnépszerűbb autója volt, de ma már alig keresik. Az amerikai Fordnak viszont új slágermodell kell, és úgy néz ki, az Európában már kapható kompakt szabadidő-autót, a Kugát szemelték ki erre a célra.

A Kugát eredetileg elsősorban az európai piacra szánta a Ford - tervezésekor még úgy nézett ki, Észak-Amerikában esélye sem lenne -, de most, hogy a magasabb üzemanyagárak és a válság miatt az amerikai vásárlók is olcsóbb és takarékosabb modelleket keresnek, odaát akár elsöprő sikert is arathat a Focus-alapú hobbiterepjáró. A gyártás állítólag ugyanabban az üzemben folyik majd, Louisville-ben, ahol jelenleg az Explorerek nagy része készül - ezzel a Ford mintegy 3000 munkahelyet próbál megtartani a régióban.

A Kuga amerikai karrierjének beindítása persze rengeteg időt és pénzt igényel. Az eddig alvázas terepjárókat gyártó üzemet mintegy 100 millió dollárért át kell szerszámozni, át kell képezni a dolgozókat, és magán a típuson is el kell végezni jó néhány módosítást, hogy megfeleljen az észak-amerikai előírásoknak, így a típus várhatóan 2011-re kerül majd piacra.