Byd T6: Porschénak látszó tárgy

2009.05.04. 12:45

A kínai autógyártók eddig sem tűntek gátlásosnak, ha utánozni kellett, és most itt egy újabb licenc nélküli utánzat. A Byd Autó, amely többek közt a Toyota Aygo és a Lexus RX másolatát is kínálja, ezúttal a Porsche Cayenne formatervét nyúlta le.

A Byd új terepjárója az eddig kiszivárgott egyetlen katalógus-fotó alapján tökéletes utánzatnak látszik. Csupán a hűtőrács és a jelvény más, egyébként kiköpött Cayenne, méghozzá a jelenlegi, felújítás utáni változatra hasonlít. Azt egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy miféle műszaki alapokat használtak a kínaiak, de valószínűtlen, hogy az autó belső felépítése is hasonlítana a Porschééra. Sokkal inkább arra tippelnénk, hogy valamilyen fronthajtású személyautó-platformot használnak majd, amelyet olcsó gyártani, így a T6-os ára meg sem közelíti a Cayenne-ét. Erre utal az egyetlen, biztosnak tűnő információ is, amely szerint az autót kétliteres, négyhengeres benzinmotor hajtja majd, így nyilván jóval lomhább lesz, mint akár a leggyengébb Porsche terepjáró.

Stuttgartban nyilván tiltakoznak majd, hogy az ő autójukat is lemásolják a kínaiak - talán perre is mennek - de ameddig a T6 csak Kínában lesz kapható, nincs sok esélyük, hogy nyerjenek. Bár eddig több tucatnyi hasonló eljárás indult, eredményt egyik sem hozott, ami érthető is, hiszen a kínai autógyárak nagy része állami kézben van, vagy legalábbis jelentős állami támogatásban részesül, annyira pedig talán a Byd sem bátor, hogy megpróbálja exportálni a típust, amely Kínában állítólag 2010 őszétől lesz kapható.