Új kiskapu KRESZ-tipróknak

2009.05.27. 14:53

Az autó üzemben tartójának objektív felelősségéről rendelkező jogszabályokat két ponton is alkotmánysértőnek találta az Alkotmánybíróság. Kezdődhet az egymásra mutogatás.

Eddig úgy szólt a szabály, hogy minden közlekedési szabálysértésért a jármű üzemben tartója viseli a felelősséget, még akkor is, ha más követte el azt, de az illetőtől nem tudják behajtani a bírságot. Az Alkotmánybíróság határozata azonban változtat ezen, ugyanis a ma nyilvánosságra hozott határozat szerint a fenti gyakorlat sérti a jogbiztonság elvét. Ha ugyanis ismert, hogy ki vezette az autót a szabályszegés pillanatában, akkor a felelősséget sem viselheti más. Ezzel ismét rés nyílik a jogszabályon, bár nem túl nagy, a törvénynek azt a részét ugyanis érintetlenül hagyták, amely az üzemben tartót teszi felelőssé, ha nem nevezi meg a szabálytalankodót. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy újra lesz hely a kifogásoknak: minden bizonnyal megszaporodnak majd a szabálytalanul közlekedő autók gazdáinak Nyugat-Szamoán élő rokonai vagy hajléktalan ismerősei, akiktől képtelenség lesz behajtani az akár 300 ezer forintos bírságot.

Az alkotmánybírák az eljárás eddigi rendjét is szabálytalannak ítélték, eddig ugyanis csak a bírság kiszabásáról volt köteles értesítést küldeni a hatóság, az eljárás megindításáról nem. Ez a gyakorlat azonban sérti a tisztességes eljárás elvét, ezért az erre vonatkozó passzus is kikerül a törvényből. A labda most ismét az országgyűléshez kerül, ugyanis a megsemmisített rendelkezések pótlása a honatyák feladata lesz.