Mennyit költünk közlekedésre fejenként?

2023.07.25. 06:04

Minden második magyar felnőtt havi 10 ezer forintot költ közlekedésre, mindössze 7 százalék azoknak az aránya, akik 50 ezer forintnál is többet - derül ki a Pulzus Kutató Totalcar megbízásából készített felméréséből.

Bár az infláció lassulást mutat a legfrissebb adatok szerint, a januári 25,7 százalékos csúcs óta egyre visszafogottabb az áremelkedés üteme, júniusban 20,1 százalékos volt, ami még mindig nagyon magas szintet jelent. A kiugróan magas infláció miatt hiába a két számjegyű béremelkedés, a vásárlóerő csökkenőben van. Ilyen helyzetben a legtöbben amennyire lehet, csökkentik a kiadásaikat, különösen a nagyobb kiadással járó beszerzésekről mondanak le vagy halasztják későbbre, ilyen lehet egyebek mellett a háztartásigép-, autó- vagy éppen lakásvásárlás.

DSC7797

Vannak azonban kötelező kiadások, például élelmiszert muszáj vásárolni, ahogy közlekedni is. A Totalcar arra volt kíváncsi, hogy kinek mennyibe kerül egy-egy hónapban a közlekedés. Persze ezt számos tényező befolyásolja, például a havonta megtett távolság vagy éppen az, hogy valaki milyen jűrművel közlekedik, például autóval vagy éppen tömegközlekedéssel.

A Totalcar megbízásából a Pulzus Kutató által készített kutatás szerint a felnőtt - 18 évesnél idősebb - korosztály tagjainak 49 százalékának 10 ezer forintból kijön a közlekedése havonta. Tehát lényegében minden második megkérdezett költ ennyit. A válaszadók majdnem harmada 10-25 ezer forintos kiadásról beszélt. Mindössze 7 százalékos azoknak az aránya, akik 50 ezer forint feletti költségkeretet szánnak a közlekedésre, ők jó eséllyel autóval közlekednek. 50 ezer forint ugyanis 80-90 liter üzemanyagra elég, ami mondjuk 7 literes fogyasztás esetében 1100-1300 kilométerre lehet elég. 

Az átlaghoz képest nagyobb a 10 ezer forintnál alacsonyabb összegből közlekedő nők aránya, a Pulzus-felmérés szerint 54 százalékos. A többi kategóriában a férfiak vannak kisebb-nagyobb fölényben. 

Az idősebbek - 60 év felettiek - körében tízből hatan maximum 10 ezer forintból megússzák a havi utazások, ebben szerepet játszik, hogy az érintettek egy része a kora miatt ingyenesen utazhat. Ugyanakkor a maásik két korcsoportban, a 18-39 és 40-59 évesek táborában is a 10 ezer forint alattiaké a legnagyobb részesedés. A középkorúak között minden tizedik válaszadó költ 50 ezernél többet a közlekedésre. 

A végzettség szerinti bontásból kirajzolódnak a jövedelmi eltérések is. Az alapfokú végzettségűek több mint fele költi a legkevesebbet. Az érettségizettek 46 százaléka 10 ezer forintból, 30 százalékuk 10-25 ezer forintból tudja le az a kiadást. A diplomásoknak a 13 százaléka 50 ezer forint feletti összeget fordít erre. 

A tömegközlekedést nézve kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban, Budapesten, a vármegyeszékhelyeken és kisebb városokban élők nagy része 10 ezer forintból kijön. A községekben lakók a magasabb költségkategóriákban kilógnak a sorból, 18 százalékuk 25-50 ezer, 10 százalékuk több mint 50 ezer forintot költ, ez pedig a gyakoribb autóhasználattal magyarázható. 

Megjegyzés: A Pulzus Kutató 2023. június 20-án készítette a felmérést 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentálja a 18 év feletti magyar lakosságot nem, kor, lakóhely és végzettség alapján. 

A Totalcar számára készült korábbi felmérések közül az átlagsebesség-mérés esetleges bevezetéséről szóló kutatás itt, az autóvásárlási szándékról és a különböző meghajtások (benzines, dízelmotoros, hibrid vagy elektromos) népszerűségéről szóló felmérés itt olvasható