Mindenki vehet egynapos matricát? Mennyiért?

2023.08.17. 11:43

Az biztos, hogy jövőre lesz egynapos matrica, az viszont kérdéses volt, hogy minden autós megveheti-e. A válasz igen. A matrica ára is kérdéses, de becslésünk szerint valamivel több mint 5 ezer forintba kerülhet majd.

Jövőre bővül a sztrádamatrica-paletta, jön ugyanis az egynapos bérlet az uniós szabályoknak megfelelően. 

A magyar autósok is vehetnek majd belőle

Ezt már tudni lehetett, ám az ár mellett az is kérdéses volt, hogy minden autós, így a magyarok is vásárolhatnak-e majd egynapos matricát vagy csak az átutazó autósoknak lesz erre lehetőség. Utóbbit ugyanis megengedi az egynapos matricára vonatkozó uniós szabály. 

D NOE20180131012

Megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy lesz-e jövőre korlátozás az egynapos matrica esetében. Arra is rákérdeztünk, hogy mikor várható a matrica bevezetése. 

A szaktárca közölte: 

A matricás rendszerben az egynapos matrica mindenki számára egyformán elérhető lesz, azonban a jogosultság ára, valamint a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében még nem született döntés.

Tehát az időpont mellett az ár kérdéses, ám arra lehet nagyságrendi becslést adni. Az uniós szabály kimondja

Személyautós egynapos matrica ára nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyibe kerülnek jövőre a matricák, a minisztérium korábbi kérdésünkre azt mondta, hogy a jogszabálynak megfelelően, az augusztus éves inflációnak megfelelő mértékben emelkedik majd a sztrádamatricák ára.

Az augusztusi inflációs adat csak szeptember elején jelenik meg, de a várakozások szerint 15 százalék körül lehet. Ezek alapján korábbi cikkünkben becslést készítettünk a jövő évben várható matricaárakra. Tehát, ha valóban 15 százalékos lesz az augusztusi infláció, a D1 kategóriába (motorkerékpár, maximum 3,5 tonnás, legfeljebb 7 személyes autók) tartozó autókra szóló éves matrica ára 56 570 forintra drágul az idei 49 190 forintról. Az egynapos matricáért pedig maximum 5090 forintos kérhetnek majd. Utóbbi összeg több mint 1000 forinttal alulmúlná a heti (10 napos) matrica 6330 forintos becsült árát.