Katonai parádéban csúnyán megverték az oroszokat a lengyelek

2023.08.18. 11:13

A lengyel hadsereg a hidegháború óta nem rendezett ilyen nagyszabású katonai parádét. Alaposan felcsavarták a gázturbinákat, ugyanis olyan felvonulást rendeztek Varsóban, hogy az messze felülmúlja az elmúlt években megrendezett, orosz Győzelem napi parádékat. Míg Moszkvában idén és tavaly is csak egy gyenge, fékezett habzású parádéra futotta, addig a lengyel hadsereg most beleadott anyait, apait. 

Az esemény megrendezésének Oroszország és Belarusz elrettentése volt a fő célja. A lengyelek azonban a világnak is üzentek, hogy a hadseregük annyira nagy és fejlett, hogy senkinek se álljon szándékába megtámadni őket. Ehhez valóban jó úton haladnak, az elmúlt néhány évben 16 milliárd dollárt költöttek fejlesztésre és a hadsereg létszámát is sikeresen felemelték százezerről, 175 000-re. Idén pedig a védelmi képességek fejlesztésére szánt pénz eléri a GDP négy százalékát, ami a legmagasabb a NATO-ban.

A parádén összesen 2000 katona, kétszáz harcjármű és 96 darab katonai repülőgép vett részt. felvonult az új beszerzésű, koreai gyártású K2 Black Panther, az Abrams M1A2 sepV3 és a lengyel hadsereg által modernizált Leopard 2PL típusú tankok. Láthatóak voltak a szintén lengyel fejlesztésű Krab önjáró lövegek és Rosomak páncélozott harcjárművek, valamint a dél-koreaiaktól rendelt K2-es, lánctalpas önjáró lövegek. De felvonultak a lengyelek Patriot és HIMARS rakétaütegei is.

075 zawrzel-polishar230815 npuzB

A légierő is képviseltette magát a rendezvényen. A lengyel gyártású S-70i Black Hawk és az orosz gyártású Mi-17-es helikopterek mellett részt vettek a parádén az amerikai hadsereg AH-64 Apache harcihelikopterei is, amelyekből a lengyel haderő 96 darabot rendelt nemrég. A koreai gyártású FA-50-es könnyű harcirepülőgépek, valamint a lengyel légierő MIG-29-es és F-16-os vadászgépei után két amerikai F-35-ös is átrepült a nézők fölött, amelyből egyébként 32 darabot rendelt a lengyel légierő. 

075 zawrzel-polishar230815 nplWp

Ez a katonai parádé valóban jó rálátást nyújtott arra, hogy a lengyel haderő néhány éven belül Európa egyik legerősebbje lesz, még úgy is, hogy az összes többi ország is fegyverkezik, de ilyen léptékű haderőreformot és fejlesztést egyik sem tud véghez vinni. Ez utóbbi alól egyébként Magyarország sem kivétel, jól látszik, hogy a lengyelek a haderőfejlesztés szempontjából (is) teljesen más ligában játszanak.