Szigorodhat a jogosítványszerzés - pszichológiai vizsgálathoz kötnék a megszerzést

2023.08.30. 05:53

Társadalmi egyeztetés indul szeptemberben a vezetői engedélyek megszerzési feltételeinek szigorításáról. A felvetés jogos, hiszen tele vannak az utak ámokfutókkal, akiknek ugyanúgy adott valaki valamikor jogosítványt, mint a normális embereknek. Ennek most vethet véget most az új javaslat.

Ilyen állapotban nem kellene vezetni. Forrás: EzumeImages - iStock
Ilyen állapotban nem kellene vezetni. Forrás: EzumeImages - iStock

Megírtuk már korábban: az Árpád hídi tragédia és a Petőfi hídi dáridó megelőzhető lenne a sofőrök előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálatával. Ehhez nagyot sem kell lépni a jogszabálymódosítás terén, elegendő lenne kötelezővé tenni az előzetes szűrést. 

Ezzel a felvetéssel a szakma is egyetért. Ahogyan az inforstart.hu írta a hétvégén: Pszichológiai vizsga is kellene a jogosítványhoz - mondja az autósiskolák vezetőinek országos szervezete. 

Három év alatt kétszeresére, 167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma - írja a Magyar Nemzet. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők az előzetes alkalmassági vizsgálat és a vezetéstől való eltiltás hatékonysága mellett érvelnek.

Szándékos bűncselekményekről van szó bizonyos esetekben - hangsúlyozta az InfoRádióban Sógor Zsolt közlekedési szakjogász. Az ügyvéd kihangsúlyozta azt is, hogy a 

hatóságok rendkívüli alkalmassági vizsgálatot rendelhetnek el a közveszélyes sofőrökkel szemben és akár örökre eltilthatják a vezetéstől az illetőt.

Így nem kellene volán mögé ülni! Forrás: Getty Images - Rapid Eye
Így nem kellene volán mögé ülni! Forrás: Getty Images - Rapid Eye

A szakember álláspontja szerint vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél ezek a hozzáállásbeli sajátosságok csak a járművezetés során mutatkoznak meg. Ezek a sofőrök alkalomadtán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt és egyéb hasonló, nemkívánatos manővereket hajtanak végre. Ezekben az esetekben, ha utóbb kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor el is tilthatóak a vezetéstől - fogalmazott Sógor Zsolt közlekedési szakjogász.

Az egyre szaporodó közúti agresszió miatt

az autósiskolák vezetőinek országos szervezete pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.

Hoffmann Csaba alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, közös 

munkacsoportot hoznak létre a Közlekedési Minisztériummal a KRESZ felülvizsgálatáról.

"Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagyteljesítményű autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy nárcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni" - mondta Hoffmann Csaba.

Az autósiskolák vezetőinek országos szervezetét képviselő alelnök szerint már magába a KRESZ tananyagba, illetve a KRESZ szabályozásba is jó lenne, ha pszichológus szakma képviselői beleírnának olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni.

Például, hogy senki ne húzza rá a kormányt a szabálytalankodóra mert akkor abból biztos baleset lehet.

Ez azért is lenne szükséges, mivel 

a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők, hanem ezek a "ferde személyiségű"  sofőrök okozzák

- tette hozzá Hoffmann Csaba.

Nem mindenkinek való a vezetés. Forrás: Getty Images
Nem mindenkinek való a vezetés. Forrás: Getty Images

Az autóvezetéstől való eltiltás egyébként csak Magyarországon érvényes, vagyis akitől itthon elveszik a jogosítványát mert közveszélyes, az az Európai Unió többi országában még nyugodtan vezethet.

Sógor Zsolt ügyvéd szerint ez súlyos hiányosság az unió jogrendjében.

A magyar KRESZ felülvizsgálatának társadalmi vitája ősszel kezdődik.

Az egy külön eldöntendő kérdés lesz a jogszabálymódosítási procedúra elején, hogy milyen oldalról érdemes egyáltalán szigorítani. A magyar sofőrök egy jelentős hányadát ugyanis a szigorúbb előfeltételek sem fogják zavarba hozni, hiszen

eleve jogosítvány nélkül vezetnek.

Ezekből a delikvensekből a rendőrségi statisztikák alapján évente tízezres nagyságrendben akad hal a horogra. Elképesztően magas szám ez. 

Egyeseket pedig a szigorúbb büntetések sem tartanak vissza a járművezetéstől, nekik

a bevont jogosítvány sem okoz leküzdhetetlen akadályt.

Belőlük - annak ellenére, hogy ez 2021 májusa óta szabadságvesztéssel sújtott bűncselekmény - 6500 jómadár végezte a rendőrség kezei között az elmúlt bő két év során. Ez sem egy alacsony érték ahhoz képest, hogy milyen komoly büntetést von maga után.

Ti hogy látjátok, elkél a KRESZ módosítás?