Omlásveszély - kiírják a roskadozó ház falára és azt hiszik minden oké

2023.09.26. 05:59

Amúgy is tele a hócipőd a belvárosi parkolással, erre még a házak tulajdonosai is szívatnak az omlásveszélyre figyelmeztető - felelősséget kizárni kívánó - papírfecnivel. Na, elmegy most már minden jogász a búsba ezzel a sok marhasággal!

Sokakkal megesett már, hogy az utcán parkoló járműhöz érve betört szélvédő, horpadt tető, vagy más sérülések fogadták az épületről lehulló szirszarok miatt. Nem kell hozzá még vihar vagy hózápor sem, elég egy öregecske vakolat, egy elhanyagolt homlokzat vagy tető és a gravitáció hívószava: máris kész a kár.

Általában nem ennyire drasztikus a vakolatomlás... Kép: Index.hu
Általában nem ennyire drasztikus a vakolatomlás... Kép: Index.hu

Semmi baj, legyint ilyenkor a jobb esetben buddhista autós, az épületről lehulló tárgyak által okozott kárért az épület tulajdonosa felel, még tán' biztosítása is van a dologra. Sőt, a Ptk. szerint sincs ok az aggodalomra. 

Ptk. - Épületről lehulló tárgyak

6:560. § [Az épület tulajdonosának felelőssége] (1) Épület egyes részeinek lehullásával vagy az épület hiányosságai révén másnak okozott kárért az épület tulajdonosa felelős, (...).

Elkezd hát serényen helyszínelni a pórul járt autós, a kártérítéshez kellenek majd a fotók, a videók és a tanúvallomások - ezt tudja. Majd az egyik képen egyszer csak feltűnik valami tájidegen folt: dicsak Buksi, mi az a papírfecni a képen? - az autós közelebb merészkedik, hogy megnézze magának mi szerepel azon a falra szögelt sajtpapíron: 

Vigyázat! Omlásveszély! Parkolás csak saját felelősségre! 

Hoppácska, ezt eddig nem láttam, dörmögi az egyszeri autós. És most ilyenkor mi van? Az épület tulajdonosa kizárta a felelősségét ezzel a kis szerelmes üzenettel, a vakolattal megszórt autós meg mehet panaszra tudjukkihez? 

Autósunkban fortyog a düh, már megint ezek miatt a mocskos jogászok miatt nem lesz elég a havi fizu a törlesztőre, hogy szülnének sünt, de farfekvéseset...

A kérdés jogos, mi van ilyenkor?

Ha minden elhanyagolt belvárosi épület alatt tilos lenne a parkolás az omlásveszély miatt, a belvárosban meg sem lehetne állni sehol. Elkezdődne a visszaélés, a tulajdonosok egyszerre ragasztgatnák tele a falakat figyelmeztetésekkel, hiszen ilyen a magyar, leleményes! Szerencsére ezt a kását sem eszik ennyire forrón, az épületről lehulló tárgyak okozta károkért a tulajdonos felelősséggel tartozik, kimentési lehetőségei igen szűkösek.  

Ez önmagában kevés lesz a felelősség kérdésének rendezéséhez. Forrás: infovilag.hu
Ez önmagában kevés lesz a felelősség kérdésének rendezéséhez. Forrás: infovilag.hu

KIZÁRHATÓ A FELELŐSSÉG EGY figyelmeztető felirattal?

A  figyelmeztető felirat vonatkozásában annyit kell megvizsgálni, hogy az megfelel-e a kimentési feltételeknek, azaz jogszerűen jár-e el a károkozó épülettulajdonos a kármegelőzési kötelezettsége tekintetében, ha csupán kifüggeszt egy A/4-es lapot a homlokzatra.

Arra természetesen nincs semmilyen konkrét előírás, hogy omlásveszély esetén figyelmeztetni kell a járókelőket-autósokat. Arra meg aztán pláne nincs, hogy miként kellene figyelmeztetni őket. 

Ettől függetlenül mindenképpen fennáll egyfajta baleset-megelőzési kötelezettsége az épület tulajdonosának. Például a bírói gyakorlat szerint szükséges és elvárható egy jól észlelhető, figyelemfelhívó jelzés kihelyezése, vagy bójákkal, szalaggal való körbekerítése a veszélyes területnek. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a károkozó tulajdonos biztos, hogy nem tudja kimenteni a felelősségét.

33881017 a6015d6fdf1cfcce2203144278be0b11 q

a homlokzatra kihelyezett papírlap nem felel meg ezeknek a feltételeknek, mert egyáltalán nem figyelemfelkeltő!

Így ilyen esetben az épület tulajdonosa köteles lesz helytállni a károkért. Érthető jogi megközelítés ez, hiszen ha valódi veszélyre szeretnék az épülettulajdonosok felhívni a közlekedők figyelmét, akkor azt jól látható, össze nem téveszthető és meg nem kerülhető módon kell(ene) tenniük. 

Az egyetlen elfogadható módszer a veszélyes terület elkerítése (piros-fehér szalaggal, bójákkal) a hiba kijavításáig. Ez sem lehet azonban egy állandó megoldás, mert az épület tulajdonosának karbantartási kötelezettsége van. A tető rossz állapotának észlelése esetén az nem minősül ugyanis a karbantartási kötelesség teljesítésének, ha egy éven át a járda veszéllyel fenyegetett része el van kerítve. Ez csakis ideiglenes megoldásként szolgálhat, amíg a hibákat mihamarabb ki nem javítja a tulajdonos.

mennyire tehet az egészről a pórul járt autós?

Mivel a károsultat kármegelőzési kötelezettség terheli, így nem mellőzhető az a kérdés sem, hogy vajon felróhatóan járt-e el a károsult. Ha igen, akkor a keletkezett károk tekintetében a károkozó épülettulajdonos nem felelős. 

De elvárható-e az autóstól, hogy keresgélje a házfalakon a  figyelmeztetéseket?

A felelősség oldaláról nézve elég valószínűtlen, hogy egy ilyen papírfecnivel ki tudná zárni az épülettulajdonos a felelősségét. Viszont a kármegosztás tekintetében sajnos nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen annak arányát minden esetben a bíróság mérlegeli, így az esetről esetre változik.

A kármegosztás elsősorban a károkozó és a károsult felróhatóságának arányán alapul. Tehát az a kérdés, hogy melyik fél mennyire járt el az adott helyzetben általában elvárható módon.

Ebben az esetben nagyon halvány szerepe van a papírlapnak, hiszen nem elvárható, hogy egy ilyen jelzés miatt minden autós menjen máshová parkolni. Ugyanakkor, ha a felirat észrevehető, de mégis figyelmen kívül hagyja az autós (pl.: oda parkol az autójával, ahol fel van tüntetve, hogy hullik a vakolat), akkor szóba jöhet a kármegosztás. 

Amennyiben azonban nem állapítható meg a felróhatóság aránya, akkor a közrehatás aránya lesz irányadó, és az vizsgálandó, hogy a kár bekövetkezéséhez hány százalékban járult hozzá a károsult magatartása.

Ilyenkor sem hagyható teljesen figyelmen kívül egy A/4-es papír a falon, de természetesen jóval kevesebbet számít, mintha megfelelő jelzést alkalmazott volna az épülettulajdonos.

A helyzet merőben más megvilágításba kerülhet akkor, ha a bírói gyakorlat által előírt követelményeknek megfelelően elkerítené az épülettulajdonos a területet és ennek ellenére parkolna oda a károsult. Ilyenor sokkal nagyobb mértékű kármegosztásra kerülhet sor.

Az épületkárokért való felelősség pont egy olyan terület, ahol a jogászok gyakran kénytelenek jóslásokba bocsátkozni a bíróságok döntéseit illetően a nem egyértelmű bírói gyakorlat és a sok esetben egyedi mérlegelést kívánó körülmények miatt.

Ameddig a jogalkotó nem talál ki valami jobbat, addig kössetek Casco-t a szeretett kocsira. Lényegesen egyszerűbb lesz, mint a bíróságon polemizálni éveket arról, hogy hány százalék az 50%.        
                            

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.