Szomszédháború a kapubejáróban – a saját házad előtt is megbírságolnak!

2023.12.07. 06:02

Közelednek az ünnepek, szuburbiában tombol a felebaráti szeretet és elfogadás. Minden autós mosolyogva üdvözli az út másik oldalán parkoló szomszédját a telekről való kiállás közben. Ja bocs, ezt nem ide.

Mihály nevű olvasónk egy igen egyedi esettel keresett meg nemrég. Kálváriája nyár óta húzódik, tollat azonban csak azt követően ragadt, hogy olvasta a kapubeállóban parkoló tahók elleni védekezés bibliáját, mindkét aspektusból. 

Mihály olvasás közben döbbent rá, hogy a téma harmadik oldalát sehol sem látta még publikálva, így hát fogta magát és megírta nekünk a történetét.

Mi van akkor, ha a saját házad előtt parkolsz az útpadkán, és a szembeszomszéd nem hajlandó miattad tekergetni a kormányt, vagy esetleg fordítva beállni az udvarára?

Mihály családi házas övezetben lakik. Az ingatlanában vállalkozást üzemeltet, ami miatt néha az utcán kénytelen parkolni, közvetlenül a háza előtti útpadkán, az útra is rálógva kicsit a Suzuki Swiftjével. Bár az út keskeny (4,6 m széles) ezzel a gyakorlattal évekig senkinek semmi problémája nem akadt. Egészen addig, amíg új szomszéd nem költözött a szemben lévő ingatlanba. A bonyodalom akkor kezdődött, amikor az új szomszéd lecserélte a kompakt autóját egy mérettel nagyobbra.

Mihály szomszédja az új autóval csak ipszilonozást követően tudott kitolatni az udvaráról, mert útban volt neki a Swift. Vagy - horribile dictu - a másik irányba kellett kitolatnia és mennie egy utcányi kerülőt. Ennél nagyobb baja sose legyen, gondolta Mihály. 

Ezek a pöcsköszörűk valóban helytakarékosak, de lebegni még ők sem tudnak
Ezek a pöcsköszörűk valóban helytakarékosak, de lebegni még ők sem tudnak

Csakhogy az új szomszéd nem kívánt alkalmazkodni Mihály parkolási szokásaihoz, és még csak a lehetősége sem merült fel annak, hogy békés megoldásként tolatva álljon be és orral ki az udvaráról. Helyette inkább feljelentette Mihályt a rendőrségen arra hivatkozással, hogy a Swift akadályozza az ingatlan megközelítésében. Az út túloldalán a padkára lehúzódva álló, 3,84 m hosszú és 1,7 m széles Suzuki volt útban. 

KRESZ 41. §

(2) Tilos várakozni ott, ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza.

Mihály nem értette az egészet, szerinte semmiféle akadályozás nem történt, a feljelentő szomszéd járgányánál lényegesen hosszabb és terebélyesebb kombi Passattal is gond nélkül megoldható a kapuba való orral beállás és kitolatás is. Még úgy is, hogy a Swift a szokott helyén parkol. Ezt pedig nem az ujjából szopta, ki is próbálta, le is videózta. 

Ahová ez a behemót be-ki tud állni egy íven, ott mindenkinek (is) el kellene férnie korrigálás nélkül.... (a felső képeken a beparkolás, az alsókon a kitolatás látható).
Ahová ez a behemót be-ki tud állni egy íven, ott mindenkinek (is) el kellene férnie korrigálás nélkül.... (a felső képeken a beparkolás, az alsókon a kitolatás látható).

Mihályt bűnösnek találta a szabálysértési hatóság és megbírságolta 20 ezer forintra, amiért akadályozta a szomszédja kényelmes parkolási manővereit. Az utca túloldaláról, a saját háza előtt állva. Mihály nem hitt a fülének, ezért személyes meghallgatást kért. A szabálysértési hatóság azonban nem változtatott a döntésén. 

Nem az összeg a lényeg, itt kérem elvi kérdésről van szó!
Nem az összeg a lényeg, itt kérem elvi kérdésről van szó!

A szabálysértési hatóság indokolása szerint:

"Az akadályozás jogalkalmazók által kimunkált fogalma szerint, ha valaki a közlekedés más résztvevőjét annak szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzottól eltérő közlekedési magatartásra kényszeríti", az megvalósítja az akadályozást.

A rendőrség úgy látta, hogy Mihály kétséget kizáró módon akadályozta az ingatlanjáról kihajtani kívánó szomszédot, aki csak többszöri korrigálással tud kitolatni, kiállni és így kerülőt kell tennie a településen. Emiatt Mihály 

nemcsak hátráltatta a kiállást, hanem szándéka szerinti menetében is gátolta a kihajtani kívánó személyt. 

Mihály - elvi kérdést látva a dologban - kifogást nyújtott be az illetékes bíróságra. Ott azért csak közelebbi kapcsolatban állnak a mindennapi valósággal az emberek alapon. A bíróság azonban a rendőrökkel értett egyet és nem változtatta meg a szabálysértési hatóság döntését. Indokként azzal érvelt, hogy az eljárás jogilag rendben volt. Ismerős érvelés? Minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott... Hát igen, ahol furák a jogszabályok, ott könnyű fura döntésekre jutni, ez kétségtelen.

Ahol két autó így elfér egymás mellett, ott a kanyarodás sem lehet problémás. Már akinek...
Ahol két autó így elfér egymás mellett, ott a kanyarodás sem lehet problémás. Már akinek...

Mihály most azon morfondírozik, miként vihetné Alkotmánybíróság elé az ügyét, mert szerinte 

jogállamban nagyon nem járja, hogy az egyik autós kényelmi igényei konkurálhatnak a másik autós parkolási szükségletével. 

Olvasónk az eljárás során azt is próbálta bizonyítani, hogy a közlekedési joganyag az ilyen - elkerülhetetlen - súrlódások esetén a kapubeálló tulajdonosára hárítja a kellemetlenségek viselésének kötelezettségét, hiszen ilyen közlekedési szituációkkal minden autósnak számolnia kell napi szinten. Így - szerinte - nem várható el az utca többi lakójától, hogy külön figyeljen arra: a kapubeállóból kiállás ne csak lehetséges, de kényelmes is legyen

Mihály felhorkanása egyáltalán nem alaptalan. 

A rendőrség (mint szabálysértési hatóság) érvelése városi viszonylatban nagyrészt értelmezhetetlen.

Nyilván minden háztulajdonos szeretne (szándéka szerint) egy íven ki- és bekanyarodni a saját udvarára, ezt azonban a valóság (az utca túloldalán parkoló autók miatt) nem mindig teszi lehetővé. Egyáltalán nem ritka, hogy a kapubeállóból csak korrigálással, ipszilonozással lehet kitolatni a rendelkezésre álló szabad útfelület és parkolóhelyek korlátozott volta miatt. Ilyen a dolog természete, ahol sok az eszkimó, ott idővel kevés lesz a fóka. 

minden garázs- és háztulajdonos feljelentheti az út túloldalán parkoló autóst önmagában amiatt, hogy a ki- és beállást csak 1-2 plusz manőverrel tudja megoldani? 

A hatóságok persze megint tiltással oldották meg a helyzetet.

Kitettek Mihály háza mellé a sarokra egy "megállni tilos" táblát, aztán parkoljon mindenki a háztetőn. Érthető, hiszen tiltani mindig könnyebb, mint igazságos döntésre jutni.

Te empatikus vagy az utcán parkoló szomszéddal?

Nekem személy szerint az a furcsa, hogy az eljárás során senkinek sem jutott eszébe megkérdezni a feljelentő szomszédot, hogy mi akadályát látja az udvarára történő betolatásnak és az orral előre való kiállásnak. 

Ahogyan az sem világos, hogy ha egy böszme nagy Passat kombival megoldhatóak a parkolási műveletek egy íven (és erről videó is szerepelt a bizonyítékok között), akkor miként jutott arra a megállapításra a rendőség a nyomozás során, hogy a feljelentő panasza alapos (akadályoztatva van a kiállás során egy rövidebb autóval is).

Mihály nem volt rest, le is modellezte a hatóságnak a szitut. Fényképeket is készített a feljelentő szomszéd parkolási manővereiről, azokat azonban a személyiségi jogok védelme miatt nem tudom nektek megmutatni. De azt elmondhatom, hogy azok alapján elfért egy íven a szomszéd az új autójával a Swift mellett rendelkezésre álló helyen.
Mihály nem volt rest, le is modellezte a hatóságnak a szitut. Fényképeket is készített a feljelentő szomszéd parkolási manővereiről, azokat azonban a személyiségi jogok védelme miatt nem tudom nektek megmutatni. De azt elmondhatom, hogy azok alapján elfért egy íven a szomszéd az új autójával a Swift mellett rendelkezésre álló helyen.

Külön kiemelendő, hogy Mihály az eljárás során indítványozta, hogy a hatóság vonuljon ki az ingatlanokhoz, és helyszíni tárgyalás / bizonyítás során nézze meg a saját szemével: ott csak az nem fér el, aki eleve nem is szándékozik. Ez volt a hatóság válasza:

"A bíróság (...) a helyszíni tárgyalás tartására irányuló bizonyítási indítványt elutasította, különös tekintettel arra, hogy a bíróság álláspontja szerint azok teljesítése az eljárás indokolatlan elhúzódásához vezetett volna, különös tekintettel arra, hogy a bíróságnak jogkérdésben kellett döntenie, azaz állást kellett foglalnia abban a kérdésben, miszerint az akadályozás fogalmát a Szabálysértési Hatóság avagy az eljárás alá vont személy értelmezte-e helyesen." 

Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát, és időt kelljen szánni a valóság kiderítésére! Gyors legyen az eljárás, meg gazdaságos.

Még egy alternatív valóság is kiderülhetett volna a helyszíni tárgyaláson.

Azért az nem lenne rossz, ha a jogkérdések mellett az igazság is téma lenne a bíróságokon
Azért az nem lenne rossz, ha a jogkérdések mellett az igazság is téma lenne a bíróságokon

Mihály többször is megjegyezte miszerint tisztában van vele, hogy csak ő lehet a rossz a sztoriban, amiért a saját háza előtt merészelt parkolni az egyik lehető legkisebb (ma újként kapható) személyautóval a piacon. Némi iróniát véltem felfedezni a hanglejtésében...

már ahhoz is engedélyt kell kérned a szembeszomszédtól, hogy a saját házad előtt parkolj az utcán?

A KRESZ vonatkozó passzusát a jogerős döntés alá rendelve ez lesz a végkifejlet, ha szűk az utca, és a szomszédnak nagyobb autója van annál, mint amivel magabiztosan tud tolatva manőverezni. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.