Mi lesz az üzemanyagpiaccal az iráni elnök halála után?

2024.05.22. 15:52

Az olajpiaci befektetők munkakörének része, hogy folyamatosan rettegnek valamilyen közel-keleti „helyzettől”, ami megdobhatja a fekete arany árát, ám az iráni elnök halála nem lesz ilyen körülmény.

  • Az olaj ára napok óta csökken, annak ellenére, hogy Irán államfője, Ebrahim Raiszi életét vesztette egy légi szerencsétlenségben.
  • A befektetők úgy vélik, hogy Raiszi halála nem befolyásolja Irán külpolitikáját. Az utód várhatóan folytatja a keményvonalas politikát, mint Raiszi.
  • A piaci szereplők sokkal inkább az amerikai jegybankra figyelnek, a magas kamatok ugyanis fékezik az üzemanyagok iránti keresletet. 
  • Magyarországon az üzemanyagárak 600 forint körül vannak. Péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára 2 forinttal emelkedik, így 603 forint lesz az átlagára, míg a benzin ára 604 forint marad.
K EPA20200407253

Az olaj ára napok óta csökken annak ellenére, hogy Ebrahim Raiszi, Irán államfője légi szerencsétlenségben életét vesztette, ami bizonytalanabbá tette a Közel-Kelet nemzetközi politikai viszonyait. Szerdán, május 22-én már harmadik napja csökkent az olaj ára azt követően, hogy a politikust szállító repülőgép vasárnap Azerbajdzsánból hazafelé tartva a hegyek között lezuhant.

A befektetők ugyanis úgy vélekednek, hogy az ügynek nem lesz hatása a perzsa ország külpolitikájára. Akárki veszi át Raiszi helyét az 50 napon belül megtartandó elnökválasztáson, várhatóan folytatni fogja elődje keményvonalas politikáját. Igaz, hogy ő volt az esélyes az ország legfelsőbb vezetője, a 85 éves, betegeskedő Ali Hámenei ajatollah utódlására, de arra sem számítanak az elemzők, hogy erre a posztra egy galamb habitusú politikus kerülhet.

Fotó: Anton Petrus - Getty Images
Fotó: Anton Petrus - Getty Images

Az utód kiválasztását ugyanis zárt körben, az ország elitje bonyolítja le, élén az iszlám forradalmi gárdával. Ennek elemi érdeke a rezsim fenntartása, ami egyebek mellett lehetővé teszi azt a korrupciót, amiből akkor is jól élhetnek, ha a társadalom jelentős részének elege van már a teokratikus államból.

Eközben Iránban megkezdődött Raiszi és a vele együtt meghalt állami vezetők, illetve a repülőgép személyzetének temetési ceremóniája. Az elnök híveinek számossága megegyezik ellenfeleinek nagyságával, így jelentős tömeg követik a koporsókat, amelyek felett az ország legfőbb vezetője mond búcsúbeszédet, majd szülőhelyén temetik el az elnököt. Raiszi ellentmondásos személyiség volt. Az 1980-as években ügyészként felügyelte számos ellenzéki aktivista likvidálását. Elnöksége alatt brutálisan leverték azokat a tüntetéseket, amelyek egy 22 éves nő halála miatt törtek ki. Mahsa Aminit azért börtönözte be az erkölcsrendészet, mert nem viselt fejkendőt, ám letartóztatása alatt életét vesztette. Petet Zeihan amerikai geopolitikai szakértő szerint nem eldönthető, hogy az államfő merénylet vagy műszaki baleset áldozata lett-e. Az Iránt sújtó gazdasági blokád miatt ugyanis az országban működő repülőgépek több évtizeddel ezelőtti technológiát képviselnek, így nehezen karban tarthatók. Hámenei gépe rossz időjárási körülmények között zuhant le.

Fontosabb a Fed viselkedése

Ezért a piaci játékosok az amerikai jegybank szerepét betöltő, az ottani inflációt koordináló Federal Reserve viselkedését figyelik, nevezetesen azt találgatják, hogy meddig maradhat még magasan az amerikai jegybank alapkamata. Az ugyanis fékezi a gazdasági növekedést, következésképpen az olaj és az üzemanyagok iránti keresletet is. És a Fed döntéshozói az elmúlt hetekben olyan jelzéseket adtak, hogy a hitelköltségek még jó ideig maradhatnak a jelenlegi szinten.

Napi 1 százalék körüli tempóban csökkenve a Brentolajfajta  ára három nap után szerdára hordónként 82 dollár alá esett, miközben a WTI jegyzése becsusszant a 78 dollár/hordós szint alá. Eközben az USA benzintartalékai május közepén növekedtek, miközben az elemzők csökkenést vártak, ez a tényező szintén hozzájárult az olaj árának mérséklődéséhez. 

A május végi emlékezet napja (Memorial Day) előtt már negyedik egymást követő héten esett a benzin  ára, amit a gázolaj is követett. Ezt az időpontot szokták a nyári nagy utazási-fogyasztási szezon kezdetének tartani. Így ha előjelnek vesszük az elmúlt hetek folyamatait, és semmi váratlan fejlemény nem jön közbe, akkor kedvező üzemanyagárakat hozhat a nyár az amerikai piacon, legalábbis a mostani kilátások szerint. 

Az eurózónában, ami mégis csak közelebb van Magyarországhoz, mint az Egyesült Államok, kamatcsökkenést előre jelző kommunikációt folytat az Európai Központi Bank. Christine Lagarde, a bank elnöke egy interjúban, ami kedden került nyilvánosságra azt mondta, „nagyon bizakodó” az ügyben, hogy az közös európai valutát használó országokban ellenőrzés alatt tartják az inflációt. (Via Reuters, BBC

Picivel drágább lesz a gázolaj a magyar kutakon

Mindeközben a magyarországi benzinkutakon 600 forint körüli szinten vannak az üzemanyagárak. 

PAP 9705

A holtankoljak.hu előrejelzése szerint péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára 2 forinttal emelkedik. Amennyiben ez megjelenik a töltőállomásokon, akkor 603 forint lesz a gázolaj átlagára. A benzinnél nem várható változás, így a 95-ös esetében 604 forint marad az átlag.