10 sztár, aki hazavitte a sztárautót

2024.01.19. 05:48

A filmsztárok gyakran vásárolnak össze egy gyűjteményre való különleges autót, de közülük sem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy igazi filmes relikvia büszke tulajdonosa. Ez a tíz híresség elég szemfüles volt, hogy eltegye emlékbe a szívéhez nőtt kelléket.

Blake Edwards - Radford Mini de Ville

Listánk kakukktojása Blake Edwards, az 1964-es Felügyelő életveszélyben rendezője volt, a Clouseau felügyelőt alakító Peter Sellers neki ajándékozta a film egyedi Mini Cooperét. A brit komikus színész igazi műértő volt, 1963-ban a Radford céggel építtetett egy Rolls-Royce-okéhoz hasonló kidolgozású, jobbkormányos Minit, majd a francia helyszíneken játszódó film kedvéért elkészíttette annak másolatát balkormányos változatban. Ha eddig nem lett volna elég nemzetközi a sztori, az amerikai rendező magával vitte az értékes kisautót kaliforniai otthonába.

Steve McQueen - Chevrolet Styleline De Luxe

A filmek és az autók világának egyik legnagyobb legendáját senkinek sem kell bemutatni, az autóversenyzőként is sikeres színész (vagy pont fordítva?) igazi megszállott gyűjtő volt, száz autója és motorja várta, hogy elvigye egy körre. A válogatott különlegességek mellé szívesen vitte haza a filmjeiben használt autókat. Az 1968-as Bullitt Ford Mustangjáról ugyan lecsúszott, és később is hiába próbálta megszerezni a mára kultikussá vált kupét, az 1979-ben forgatott A vadász című mozi 1951-es Chevrolet Styleline De Luxe-át már minden fennakadás nélkül vehette meg a forgatás után.

John Schneider - Dodge Charger R/T

1979 és 1985 között 147 részen át szórakoztatta az autós üldözések, a csinos pincérnők és a bugyuta rendőrök kedvelőit az egyszerű, de szerethető Hazárd megye lordjai. A Bo Luke-ot alakító John Schneider szerint összesen 329 Dodge Charger kapott General Lee fényezést a forgatások során, majd került általában roncstelepre egy-egy látványos ugratást követően. A sorozat vége felé spórolásból méretarányos modelleket használtak, szóval a színész több autót is meg tudott menteni. 2021-ben, az Ida hurrikán tombolása során egy ilyen eredeti példányra dőlt rá egy fa Schneider irodája előtt...

Ralf Macchio - Ford Super De Luxe Convertible Club Coupe

A türelem nem csak az 1984-es Karate kölyök képkockáin, hanem a valóságban is egy autót termett a Daniel Larussót alakító Ralf Macchiónak, aki a sztori szerint a látszólag értelmetlen polírozással nem csak hasznos karate mozdulatokat tanult Myagitól, hanem születésnapjára ki is érdemelt egy autót mestere gyűjteményéből. Macchiónak nagyon tetszett az 1947-es Ford, szerette volna megtartani, a producer végül a harmadik rész forgatása után meglepte, és elküldte a New York-i címére. A nagy becsben tartott Ford a 2018-ban indult spin-offban, a Cobra Kaiban is többször felbukkan.

Dustin Hoffman - Buick Roadmaster

Charlie Babbitt autókereskedő szorult anyagi helyzetben van, amikor megtudja, hogy apja csupán egy 1949-es Buick Roadmastert és néhány rózsabokrot hagyott rá, vagyonát autista bátyja örökölte, akinek addig a létezéséről sem tudott. Az autónak nem csak apa és fia kapcsolatának megromlásában, hanem a testvérek közötti kötelék kialakulásában is fontos szerepe van az Esőemberben, nem mellesleg csodálatos felvételeken látható a Dustin Hoffmannak Oscart jelentő filmben. Érthető, hogy a színész és Barry Levinson rendező is jó ötletnek tartotta megvenni a forgatáson használt két példány egyikét.

Jackie Chan - Mitsubishi GTO

maxresdefault

A nyak- és szó szerint koponyatörő kaszkadőr mutatványaival ikonná vált filmsztár számos korszakos akció mozival írta be magát a történelembe. Az 1995-ös Mennydörgés sajnos nem tartozik ezek közé, pedig a Mitsubishivel kötött, életre szóló együttműködés itt érhette volna el a csúcsát, hiszen Jackie ezúttal autóversenyzőként védi a törvényt és nyeri el méltó jutalmát. Időtálló autós jeleneteket nem, pár ütős, japán sportautót azért láthatunk benne. A Mitsubishi GTO-t Jackie végül megvette, és eltette a gyűjteményébe egyenesen az Istenek fegyverzete 2-ben vezetett, egyedi Pajero mellé.

Clint Eastwood - Ford Gran Torino Sport

Hollywood élő és alkotó legendája színészként, rendezőként és autórajongóként is klasszis, impozáns gyűjteményében csupa klasszikus remekmű található. Akárcsak Steve McQueen, Eastwood is rendszeresen vitt haza érdekes autókat a különböző filmjeinek forgatásáról. Az 1982-ben bemutatott Lebujzenész befejezése után például megtartotta az 1937-es Lincoln K-Series Convertible-t. Az egyik legismertebb munkája, a 2008-as Gran Torino címszerepét alakító 1972-es Fordot egy klasszikus izomautókra szakosodott kereskedésben szerezte be, hogy a filmje után a garázsában találjon neki helyet.

Ansel Elgort - Subaru Impreza WRX

2017 nagy dobása volt az Edgar Wright rendezte Nyomd, Bébi, nyomd!, a zenére komponált autós üldözésekkel feldobott filmben Ansel Elgort a gengszterek naiv sofőrjét alakította. Úgy megszerette az emlékezetes nyitójelenetben használt 2006-os Subaru Imprezát, hogy addig rágta a producerek fülét, addig küldözgetett nekik e-maileket és addig tett jobbnál jobb vételi ajánlatokat, mire fél évvel később, a születésnapjára megkapta tőlük ajándékba. Persze nem ez volt az egyetlen példány a forgatáson, összesen hármat készítettek fel, a kaszkadőr autót később 69 100 dollárért árverezték el az eBay-en.

Vin Diesel - Dodge Charger Tantrum

A Mark Sinclair Vincent néven született színész sokáig a kultuszt teremtő Halálos iramban folytatását sem akarta elvállalni, végül úgy hozzánőtt Dominic Toretto karaktere, hogy már képtelen levetni magáról a figurát. Ettől függetlenül elhisszük neki, hogy a magánéletben is rajong az amerikai izomautókért. Tudják ezt színésztársai is, akik az 52. születésnapján meglepték a Halálos iramban 9 egyik legkülönlegesebb Dodge Chargerével. A Tantrumot a SpeedKore építette, ez a restomod szénszálas karosszériát és 1650 lóerő leadására képes, 9,0 literes, biturbó V8-as Mercury Racing motort kapott.

Rowan Atkinson - Jaguar E-Type

A brit színészt széles repertoárja ellenére örökre Mr. Beanként emlegetik majd, amit nem is bán, hiszen ez a burleszk karakter hozta meg számára a világhírt, és jelentősen hozzájárult, hogy valóra válthassa autós álmait. Az elhivatott rajongó, gyűjtő és versenyző filmjeiben és sorozataiban is gyakran megjelenik a hobbija, legutóbb a 2022-es A férfi a méh ellen című minisorozatban vezetett egy Jaguar E-Type-ot. A sztori szerint ez a fennmaradt legrégebbi, 1960-as, 9600 HP rendszámú példány, valójában egy pontos replikát nyúzott a stáb, majd Atkinson a munka végeztével megvásárolta az 1966-os kupét.