A Mustang 15 emlékezetes filmszerepe

2024.02.18. 08:49

Az Internet Movie Cars Database több mint 8770 filmet és sorozatot tart nyilván, amiben egy Ford Mustang feltűnik, és ez a szám évről évre nő, hiszen az amerikai popkulturális ikonért ugyanúgy rajong a közönség, mint 60 évvel ezelőtt. A Ford szívesen biztosította az aktuális generációt a filmeseknek, akik klasszikus autóként akkor is szívesen választják, ha a gyártó éppen nem fizet érte.

A Ford egyik legsikeresebb típusának hat évtizedéről itt olvashatsz bővebben!

A Saint-Tropez-i csendőr (1964)

Hiába szerepelt több tucat filmben, Louis de Funès a francia riviérán szerencsétlenkedő Lütyő őrmester szerepével vált igazi sztárrá. 1964 legsikeresebb francia produkciója arról is híres, hogy ebben a filmben láthatta a közönség a világon először a Ford Mustangot!

Goldfinger (1964)

A két bemutató között bő egy hét telt el, így a James Bond kaland csak a Mustang második szerepe lehetett. Abban megegyezhetünk, hogy ez volt a Ford részéről az újdonság első hivatalos termékelhelyezése, a fehér kabrió ráadásul az előszériás példányok egyike volt.

Egy férfi és egy nő (1966)

A Monte Carlo ralin játszódó felvételeket az 1966-os, éles versenyen rögzítették, ahol félig gyári csapatként a Ecurie Ford France két Mustangja is indult. A rendező, Claude Lelouch Jean-Louis Trintignant alá egy fehér, 1965-ös GT-t tett, de egy piros kabrióban is feltűnik.

Bullitt (1968)

Van, aki szerint ez egy rossz film, de az autós üldözések rajongói imádják Steve McQueen klasszikusát. A Ford két autót küldött, a forgatás után eladott, 1968-as Mustang 390 GT 2+2 Fastback használt, kopottas állapota ellenére mára a legértékesebb Mustangok egyike.

Gone in 60 Seconds (1974)

A filmet íróként, rendezőként, főszereplőként és kaszkadőrként is jegyző H.B. Halicki ugyan kérhetett volna egy új, második generációs Mustangot is a rekordgyanús, 40 perces autós üldözéshez, de inkább egy 1971-es Sportsroof modellt készített fel Eleanor szerepére.

Charlie angyalai (1976-1981)

A klasszikus sorozat már a hetvenes évek második felében forgott, az angyalok nem úszták meg, hogy a megmosolygott Mustang generációt vezessék. Az olajválság áldozatául esett évjáratok között is voltak érdekesebb darabok, például Farrah Fawcett 1976-os Cobra II-je.

A kívülálló (1983)

Jean-Paul Belmondo az 1980-ban elhunyt Steve McQueen tiszteletére választotta az autós üldözéshez a zöld, 1967-es Mustangot. A sztori szerint páncélozott izomautóból kettőt épített Rémy Julienne kaszkadőr-koordinátor csapata, az automata túlélte a forgatást.

Kutyám, Jerry Lee (1989)

A részről-észre egyre komolytalanabb akciófilmbe szintén klasszikus autóként válogatták be a kissé kopottas, 1965-ösként emlegetett, valójában 1966-os Mustangot. James Belushi karaktere még egy W126-os Mercedest is üldözőbe vesz vele a Bullittéhoz hasonló utakon.

Elemi ösztön (1992)

Tudom, hogy ebből a filmből senki sem az autós üldözésre emlékszik, szóval a kihallgatás után érdemes odaugrani, ahol Michael Douglas Sharon Stone Lotusát üldözi, hol máshol, mint San Francisco utcáin? Az 1991-es Fox body-val maga Douglas hajtott fel a lépcsőn.

Tolvajtempó (2000)

Érdemes újranézni a Nicolas Cage-féle Tolvajtempót is, és a CGI ugratást megbocsátva sírni Eleanor végzetén. A Chip Foose-nál épült, 1967-es Shelby GT 500 láttán világos, hogy nem a jó útra tért rosszfiú Mustangja, hanem az őt üldöző zsaru BMW-je volt a szponzoré.

Hollywoodi őrjárat (2003)

Ebben a kevésbé ismert, de ráhangolódva élvezhető filmben Josh Hartnett egy nem mindennapi negyedik generációs Mustanggal jár. Egy igazi, 2001-es Saleen S281 Speedstert látunk, de Harrison Ford (!) az üldözés során már egy replikában okoz gazdasági totálkárt.

Halálos iramban: Tokiói hajsza (2006)

Kétféle ember van, az egyik a legrosszabb, a másik a legjobb résznek tartja a Japánban is forgatott Halálos iramban sztorit. A biztonság kedvéért a főhős egy amerikai klasszikussal, egy 1967-es Mustanggal nyeri el jutalmát, igaz, egy Nissan RB26 motorral az orrában.

Legenda vagyok (2007)

Az ötödik generáció retrós külsejével a Mustang legszebb időszakához tért vissza a Ford. A vadonatúj, 2007-es Shelby GT 500 SVT promózása Will Smith posztapokaliptikus filmjében legalább ennyire jó ötlet volt, ahogy a hörgő V8-assal csapatás a kihalt Manhattan utcáin.

Knight Rider (2008-2009)

Kedvenc beszélő autónk új kalandjait az a tény sem mentette meg a bukástól, hogy készítői igyekeztek tiszteletben tartani az eredeti sorozat hagyományait. A Shelby GT 500 KR-t a neve is kötelezte a szerepre, bár előfordult, hogy egy 1969-es Boss 302-essé változott át.

Need for Speed (2014)

Ez nem remake, hanem videojáték-adaptáció, ezért nagy mélységeket nem is szabad várni a sztoritól, látványos üldözéseket és egy épített Mustangot viszont igen! A végén cameózó előszériás, hatodik generációs Mustang szereplésével a Ford ismételt, a kör bezárult.