Hány lovas egy 30 éves Trabant?!

Totalcar Erőmérő: Trabant 601 Universal – 1987.

2017.11.10. 13:40

A Totalcar Erőmérő sorozatában a ti autóitok vallanak színt, az Autokorbel profi és hitelesített teljesítménymérő padján derítjük ki, mennyi erő maradt bennük a gyár ígéretéhez képest. Korábban már elmondtuk, hogy mi ez, korábbi jelentkezésekből sorra választjuk ki az újabb epizódok autóit, nagyon vegyes a felhozatal.

A Trabantról mindenkinek van egy története vagy vicce. A Trabant a keleti blokk jelképe. Pár nappal ezelőtt múlt hatvan éve, hogy 1957. november 7-én legördült az első példány a zwickaui gyár szerelőszalagjáról, ezért az Erőmérő mai epizódjával a több mint hárommillió példányban gyártott kisautó előtt tisztelgünk.

trabant1

Az ötvenes évek végén nagyon előremutató konstrukció volt ez a kisautó. Tervezésekor fontos szempont volt az olcsóság, a nyersanyag-takarékos gyárthatóság, hogy minden család számára elérhető áron nyújthassa a motorizációt, a mobilitást. A duroplaszt karosszéria héja újrahasznosított anyagokból állt, amelyet hengerléssel erősítettek, zömítettek. A alapanyag nagy része a Szovjetunióból származott, amelyhez a Kelet-Németországból származó egyéb vegyi anyagokat kevertek kötőanyagként. Ezt acél fenéklemezre erősítettek, így alakult ki a karosszéria végleges formája.

A motort a Trabant orrában, keresztben helyezték el, és az első kerekeket hajtotta. A gyártás kezdetekor egyik megoldás sem volt jellemző, az elsőkerék-hajtású autók inkább csak a hetvenes évek elején kezdtek elterjedni. A keresztmotornak hála a külső méretekhez képest a Trabant utastere tágas volt és kényelmes, ráadásul a padlólemez majdnem sík.

A Trabant motorja, történetének nagy részében kétütemű, kéthengeres, léghűtéses konstrukció volt, amely ugyan erősen környezetszennyező, de az ötvenes évek végén még sokkal fontosabb volt, hogy kicsi, egyszerű és könnyen gyártható legyen.

Furcsa ezt leírni hatvan évvel később, de a Trabant a kortársaihoz képest nagyon megbízható és korszerű autónak számított. Az sajnos már a sors és a történelem kegyetlen fintora, hogy 1990-ig kevés változtatással gyártották, pedig többször elhatározták, hogy jelentősen továbbfejlesztik. A járműiparban semmi nem tudott volna korszerű maradni 30 évig, nyilván a Trabant sem. 

A mérésen résztvevő 601-es belső és külső jegyei alapján 1965-ös, azonban a motorja és az alvázszáma alapján 1987-es autó. Magyarországon helyezték először forgalomba, jelenleg második tulajdonosánál van, aki hobbiautónak tartja.

Bár az Autokorbelnél 80 és 400 lóerős autóhoz is percek alatt beállítják a mérőpadot, a Trabant esetében volt egy kis bizonytalanság, mert ebben a méréstartományban nem jelentkezik túl sok autó. A Trabi névleges teljesítménye 26 lóerő 4200-as fordulaton, a csúcsnyomatéka pedig 54 Nm 3000-en. Itt még fontosabb a jó beállítás, hogy a mérés lefutása pontos legyen, ne küszködjön sokáig a motor, és szépen kiénekelje a maximális teljesítményét.

A motornak nagyon egészséges hangja volt, a sokszor hallott csapszeg- és egyéb zörejektől mentesen, ezért rövid melegítés után bátran lépett a gázra állandó segítőnk, Némethi Péter technikus. Nagyon megváltozott a motor hangja, mire felpörgött négyezres fordulatszámra, érdekes volt ott állni egy üvöltő Trabant mellett, amely ilyen egészséges, szinte sportos kétütemű ordítással töltötte be a mérőtermet.

Mielőtt kiderült a végeredmény, mindenki tippelt valamit. Volt aki azt gondolta, hogy jó, ha eléri a 20-22 lóerőt, más arra számított, hogy talán ki sem bírja a motor a mérést. Ehhez képest szépen lezajlott a folyamat, az adatok pedig büszkeséggel töltötték el a tulajdonost. Nézzétek meg a videót, ez valóban különleges mérés volt, meglepő eredménnyel.

Ha pedig érdekesnek találjátok a sorozatot, akkor iratkozzatok fel a Totalcar Youtube csatornájára. Érdekes autók jönnek, lesz még ex-szocialista modell is, de több száz lóerős turbósokból sem lesz hiány.

További Erőmérő-Epizódok

Félretett előítéletek és egy filléres csoda
Gazdája eredetileg Mercedes E osztályt szeretett volna, majd ezt kapta helyette a kereskedésben. Megbánta? Dehogy!
„240-et lélegzetvétel nélkül megy...” De milyen erős?
Gazdája nagyon szereti ezt a 22 éves Volvo S80 T6-ot, ami érthető. Soros, hathengeres benzinmotor, két turbóval, betegen.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.