Azt hitted, hogy nyáron nem lesz felújítás az M7-esen? Muhaha!

2024.06.21. 14:33

Röviden:

  • 2024 nyarán is lesz felújítás az M7-es autópályán.
  • Egyes pályaszakaszok állagromlása miatt biztonsági szempontból elkerülhetetlen munkálatokról van szó.
  • Csak kedd és péntek között dolgoznak a pályán.
  • A felújítás csak a pálya Budapest felé haladó oldalán a Székesfehérvár és az M0-s autóút közötti szakaszt érinti.

Megérkezett a meleg, egyre többen vágynak rá, hogy végre elnyúlhassanak egy tetszőleges vízparton. Továbbra is kedvelt cél a Balaton, ahova sokan az M7-es autópályán érkeznek. A forgalom nyáron tehát jelentős, nagy torlódásokba könnyű belefutni. Érdemes ilyenkor a szokásosnál is óvatosabban közlekedni.

Korábban már írtunk róla, hogy mire érdemes figyelni, ha nyáron a Balatonra indulnál:

Nemcsak a nagy forgalom, hanem az időszakos felújítási munkák is nehezítik a közlekedést. Az MKIF Zrt. azt mondja, hogy idén se terveztek felújítást nyáron az M7-es autópályán Budapest és a Balaton között, mégis úgy alakult, hogy ez sajnos elkerülhetetlen.

A kép illusztráció. - Forrás: Magyar Közút / Youtube
A kép illusztráció. - Forrás: Magyar Közút / Youtube

Azt mondják, hogy az útburkolat állapota helyenként annyira leromlott, hogy az autósok biztonsága érdekében egyes munkálatok nem várhatnak őszig. Közleményükben ugyanakkor kiemelik, hogy mindent megtesznek azért, hogy a felújítás a legkevésbé akadályozza a szezonális forgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak júniusban és júliusban dolgoznak, kizárólag kedd és péntek között. Csak Székesfehérvár az M0-s autóút között, a Budapest felé vezető oldalon lesznek felújítási munkálatok, háromból két sávon továbbra is lehet majd közlekedni.

A munkálatok miatt minden esetben érdemes tájékozódni, mielőtt a Balatonra indulnál, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés menet közben.

Az MKIF Zrt. teljes közleményét alább olvashatod:

Elkerülhetetlen, hogy nyáron is dolgozzunk az M7-en

Bár tavalyi évhez hasonlóan, idén is úgy terveztük, hogy a vakáció ideje alatt nem lesznek előre tervezett munkák Budapest és a Balaton (Balatonvilágos) között az M7-es autópályán, viszont az útburkolat állagromlása miatt és így az utazóközönség biztonságának érdekében, sajnos több helyen is elkerülhetetlenné vált a felújítás. A munkák egy része már nem várhat őszig. Azokat a nyári hónapokban el kell végezni.

Hogy a legkevésbé akadályozzuk a nyári szezonális forgalmat, ezért a munkák ütemezésekor csak azokon a szakaszokon fogunk munkát végezni, ahol már most is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére, és ezt is a forgalmi szempontból kevésbé terhelt napokon.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:

  • - csak kedd és péntek közötti napokon lesznek terelések és munkavégzés, június és július hónapban – augusztusban nem,
  • - csak a Budapest felé tartó oldalon, Székesfehérvár és az M0 autóút közötti szakaszon dolgozunk,
  • - és ott is csak úgy, hogy két sávon biztosítani tudjuk a folyamatos haladást,
  • de lesz, amikor pihenőhelyen, csomóponti ágon végezzük a felújítást. Ilyenkor ott zárás is lehetséges. Erről, mint eddig is, előre és időben tájékoztatást adunk,
  • - fontos azonban, hogy az őszi időszakban elkerülhetetlen lesz, hogy a Balaton felé tartó oldalon is folytassuk a feladataink elvégzését.

Az M7 autópálya Érd és Székesfehérvár közötti szakaszán az aszfaltburkolat átlagéletkora meghaladja a 15 évet. Az utóbbi időben a pálya ezen szakaszának állapota több helyen is gyorsan romlott. Ezért ezen az 54 km-es autópálya szakaszon a nyári időszakban, legalább 8 km sávhosszban cserélnünk kell a tönkrement burkolatot (a sávhossz jelentése: ha egy 1 km-es autópályaszakasz mindkét oldalán mindkét sávot /külső és belső/ is megújítjuk, az 1*4=4km-nek felel meg).

Az M7-es nyári felújítása is része Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújításának. Ennek során a 2023 és 2025 közötti három évben az MKIF Zrt. által üzemeltetésre, felújításra átvett 1237 km-ből 538 km út újul meg, kap a tönkrement burkolat helyett új aszfaltot, ha szükséges több rétegben. 2023-ban a teljes főpálya 19%-a újult meg (3,6 millió négyzetméteren), idén újabb 20% megújítását tervezzük (várhatóan 4 millió négyzetmétert). Csak az M7-en idén közel 1,5 millió négyzetméteren terítünk le új burkolatot.

A tereléseket, mint eddig is időben és előre jelezzük Facebook oldalunkon és honlapunkon, valamint az Útinformon keresztül is tájékoztatjuk az utazókat.

Kérjük megértésüket és türelmüket a felújítások alatt! Balesetmentes közlekedést kívánunk!