15 éves autó illetéke

2009.09.02. 17:35

Tisztelt Autójogász!

Férjemtől örökölt 15 éves Hyundai 2500 cm3-es együtt szerzett autóra kb. 44 000 Ft illetéket szabtak ki törvény szerint. Örököltem tőle még 8 millió Ft adósságot és egy fél panellakást. (Tudom, hogy törvény szerint nem függ össze). Mi a véleménye arról, hogy bár az ingatlanadót eltörölték, most 25%-os sápot húznak egy állapota szerint 200 000 Ft-ért sem eladható autóra. (Műszaki vizsgát, zöldkártyát, biztosítás megkötését, illetéket, forgalomba helyezést, súlyadót beszámítva kiadásom több lesz az értéknél)

Ugyanakkor, ha valaki, akinek talán ingatlana is kétszer annyit ér, mégis illetékmentes, örököl egy együtt szerzett 1600 cm3-es, több milliót érő autót, az kevesebbet fizet.

Hol itt az igazság? Vagy a jogalkotásban ezt ne keressük? Minden az alkotók érdekében történik. Igazságos csakis az érték utáni fizetés lenne. Ki merte ezt megkérdőjelezni?

Csak nem az ország JOGALKOTÓI? Ezek szerint a kilátásunk a továbbiakra ugyanilyen "biztatóak"?

Köszönettel:

D. Károlyné

Tisztelt D. Károlyné!

Önnek teljesen igaza van, a tényleges érték alapján kellene fizetni, ha már egyszer muszáj. Ugyanakkor egy gépjármű aktuális értékét számos körülmény befolyásolja, nagyon sok módon vissza lehet élni az ilyen szabályokkal. Ha részletesen megnézi a jövőre hatályba lépő vagyonadóról szóló törvényt, ami érték alapon próbál adóztatni, az ország közvéleményéhez hasonlóan azt sem fogja igazságosnak találni. Az biztos, hogy legalább a jármű életkorát azért illene figyelembe venni. De itt elsődleges szempont, hogy minél több legyen az állami bevétel.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István