Vontatás automata váltós autóval

2008.06.06. 17:27
1,3 tonnás lakókocsi

Kedves Autódoki!

Azzal a kérdéssel fordulnák önhöz, hogy szeretnék egy 1300 kg össztömegű lakókocsit vontatni.Lehetséges ez automata váltós autóval? (Ami mondjuk nem Jeep és nem össszkerék hajtásos.)Nem megy ettől tönkre hosszabb távon? Eggyáltalán "egészséges" az automata váltónak ha vontatok vele? Vagy teljesen mindegy?

Köszönöm:

Sándor

Kedves Sándor!

Automata váltós autóval is lehet voltatni, sőt egyesek szerint jobb is, mint kuplungossal, mert nem ég le a kuplung olyan könnyen. Komolyra fordítva a szót, arra kell figyelni, hogy a motor inkább nagyobb fordulatszámon menjen, mint alacsonyon; utóbbi esetben ugyanis a váltónak van egy kis szlipje, és a munkafolyadékot jobban melegíti.

A váltót a vontatás jobban igénybe veszi, ahogy a mechanikus váltót is, hiszen nagyobb teljesítményt igényel a motortól, az meg a váltón keresztül jut a hajtott kerekekig... Az élettartam szempontjából a leglényegesebb a megfelelő fokozatválasztás vagy a gázpedállal, vagy akár a választókapcsoló zárolt fokozatba húzásával, pl. egyes esetekben, hasonlóan, mint lejtmenetben vagy egyéb extrém körülmények esetében szükségessé válhat, pl. egy 4. fokozat kiválasztása a választókarral.
Egyébként nyugodtan lehet vontatni, nem lesz semmi probléma.

Üdvözlettel:

Autódoki