Olajcsere után kopogott a motor

2008.07.23. 18:19

Lecseréltük a szűrőt, csend lett

Kedves Autódoki!

Egy éve kötelező garis szervízen cserélték az olajat, szűrőt a mocimba Fiat Grande Punto 1,4-es a motor és még csak 14000 km van a gépbe. Az olaj a gyári ajánlású Selenis, míg az olajszűrő nemtudni milyen gyártmány.

Az autó a szervizelés óta azt csinálta, hogy több napos állás után 3-4 mp után aludt el az olajnyomásjelző lámpa és bizony ekkor már pár taktus kopogás is hallatszott a motor felől. Egy ismerősöm ajánlására olajszűrőt cseréltünk és ez a jelenség megszűnt. A levett olajszűrőből még napok múlva is szivárgott az olaj a bemenő lukaknál, bár ott egy gumimembránnak ezt elméletileg meg kelélene akadályozni. Vagy tévedünk?? Azt kérdezném, hogy ettől, ami csak azért ritkán, két-három napos állás után jelentkezett károsodhatott-e valami a mechanizmusban?

Köszönöm:

Fisli Gyula

Kedves Gyula!

Valóban, az ilyen jellegű későn felépülő olajnyomás-problémák egy része az olajszűrőre vezethető vissza, ugyanis a szűrőnek lenne az a feladata egyes modelleknél, hogy az olaj visszafolyást megakadáloyzza, így a pumpa gyorsabban fel tudja építeni a nyomást. Két eset lehetséges: vagy a szűrő nem volt belevaló, nem volt megfelelő, legfeljebb fizikai méreteiben (ez gyakran előfordul), vagy ebben a szűrőben rossz volt vagy elromlott a szelep, amely a visszafolyást hivatott megakadályozni. Ez vagy egy rugóterhelésű szelep, vagy pedig egy egyszerű gumimembrán a szűrő felső részénél, ahogy Ön is írta.

Az indítás utáni kopogás, ha az csak a szelepek felől jön akkor teljesen ártalmatlan, ha pedig csapágyhang, kemény, durva kopogás az olajhiányos üzem miatt... Hát akkor ezt mindeképpen jelezze a szerviznek, ahol az olajat cserélték. Nem biztos, hogy okoz ez problémát a későbbiekben, de jó, ha van egy munkalap, ahol Ön ezt panaszolja, hogy ha esetleg később mégis probléma lesz, akkor erre hivatkozva javítsák ki. Most szétszedetni a motort nem érdemes, márcsak azért sem, mert kicsi az esélye, hogy bármi is meghibásodott volna...

Üdvözlettel:

Autódoki