Okoz-e kárt az autónak a gyakori motorfék?

2009.03.27. 16:19

Kedves Autódoki!

Egy BMW E36 318 is típusú autóm van. Egy ideje rászoktam, hogy eleinte hosszabb, mostanában már rövidebb féktávokon is folyamatosan visszaváltok 2, esetleg 3 fokozatot egyenként visszafelé, ahogy az autó lassul. Ami biztos, hogy feleannyi fékerő is elég a fékpedálnál, valamint a pillanatnyi fogyasztásmérő mindvégig 0-t mutat, ellentétben azzal, ha mondjuk 5.-ben futok ki a kanyarig, és úgy gurul az autó. Az élmény sem utolsó természetesen.

Okoz-e a motornak és az erőátviteli rendszereknek ez olyan pluszterhelést, hogy azok ettől meghibásodhatnak, vagy a visszaváltások érdemben nem befolyásolják az autó állapotát?

Köszönettel:

Péter

Kedves Péter!

Amennyiben a visszaváltásoknál a motorfordulat nem lesz nagy (4000 felett), és a kuplung ráengedése sem durván történik, akkor a hajtáslánc és a motor igénybevétele nem jelentős, azonban a mechanikus terhelés szempontjából jobb, ha 5. fokozatban motorfékezve (ekkor is nulla a fogyasztás) közelíti meg a helyet, ahol majd meg kell állni. Ez a "visszagangolgatós" stílus inkább sportos autózáskor szokás.

Üdvözlettel:

Autódoki