Vélemények a plazmagyertyáról

2012.03.23. 11:59

Tisztelt Autódoktor!

Kérdésem mi a véleménye a plazmagyertya használatáról. Ön javasolná-e normál, illetve etanol üzemanyag használata esetén.

Köszönöm.
Kálmán

Kedves Kálmán!

Ez egy kellemesen kommentvadász válasz lesz, nyilván rengeteg érv jelenik majd meg pro és kontra. Gondolom, jön majd a forgalmazó is, és borzalmas alapossággal alátámasztja majd a termékének hasznosságát.

A saját véleményem az, hogy - mint a legtöbb, újdonságként megjelenő, csodaszerként reklámozott technológiával - a plazmagyertyával is csínján kell bánni. A termék marketingtartalma igen magas, praktikussága pedig jóval elmarad a várttól. Ráadásul rengeteg buktatója van.

A plazmagyújtás nem mai ötlet, az autó- és gyertyagyártók egy-két évtizede kísérleteznek már vele, de valahogy a témába ölt rengeteg K&F-pénz ellenére mégsem terjedt el a hétköznapi autózásban. Nyilván ez annak tudható be, hogy nem lehet "csak úgy" beledobni egy utcai autóba, és spórolni, száguldani mellékhatások nélkül.

Nem térnék ki az egymillió wattot ígérő reklámszövegre, sem a beígért hihetetlen előnyökre. Azt sem szívesen boncolgatnám, miért van, hogy a plazmagyertyával kapcsolatos pozitív tapasztalatok a forgalmazó mellett kizárólag az ingyen energiával, vízmotorral, antigravitációval foglalkozó oldalakon szerepelnek.

Fontos azonban látni a párhuzamot azokkal az egyéb csodatermékekkel - legyen az fogyasztáscsökkentő, vagy instant hajnövesztő -, amelyeket forradalmian új, eddig szinte ismeretlen technológiaként, anyagként harangoz be a forgalmazó, bármiféle komolyan vehető hivatkozás nélkül.

Én szkeptikus vagyok.

Üdvözlettel:
Autódoktor