Puha fékpedál, befogó fékek

2020.05.13. 12:12

Tisztelt Autodoktor!

Van egy 2003-as Renault Laguna kombim, 1.8 benzin, 16v, 121 Le. Tegnap elvittem egy szerelőhöz hátsó fékbetéteket, illetve bal hátsó féknyerget cserélni. A művelet után a szerelő azt mondta hogy tökéletes, most már semmi baja.

Viszont másnap menet közben észrevettem, hogy nagyon könnyen padlóig tudom benyomni a fékpedált, majd percekkel később a bal hátsó keréktől folyamatos fémes, nyikorgó hangot hallottam 50-es tempó felett. A aktuális fogyasztást leellenőriztem, nagyon kis gázadásnál 16 literre is felszökött, valamint 3-4-5. fokozatban egyáltalán nem húz az autó.

Emelőre tettem, és észrevettem hogy mind a kettő oldalon nagyon erősen fog a fék, valamint a fék munkahenger nem nyomja vissza a betéteket egyik oldalon sem. Az új alkatrészek lennének a hibásak, vagy esetleg rosszul szerelték őket össze? Csere előtt a fékpedál felkeményedett, a berendezés csendes volt.

Kezdő sofőr lévén nem szeretném hogy megvezessenek. Richárd

Kedves Richárd!

Egy fontos teendője van: azonnal visszavinni az autót a javítást végző szervizbe. A rendszer azonnali ellenőrzésre és javításra szorul! Esélyes az, hogy a fékhidraulika légtelenítése és/vagy a mechanika javítása nem sikerült kifogástalanul, vagy egy fékcső/főfékhenger/ABS-ESP hiba jelentkezett a rendszerben.

auto/RENAULT/LAGUNA 2001-/XLARGE/01f

Ne használja az autót jelenlegi állapotában, mert az alacsony fogáspontú pedál az egyik fékkör rendellenes működésére utal. Szerencsére a másik fékkör még üzemel, de ez egy tarthatatlan helyzet, a jármű jelenlegi állapotában közúti közlekedésre alkalmatlan.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu